Espanya demana una resposta comunitària coordinada davant la nova soca del coronavirus

França tanca les fronteres amb el Regne Unit i s'uneix a altres països de la UE que han suspés els vols amb el país.

Missatge de precaució davant de la Covid-19 a Londres
Missatge de precaució davant de la Covid-19 a Londres / Toby Melville (Reuters)

El govern espanyol ha demanat a la Unió Europea una resposta comunitària coordinada sobre la prohibició del trànsit aeri amb el Regne Unit després que diversos països hagen decidit suspendre els vols amb destinació o origen al territori britànic aquest diumenge. Les restriccions busquen evitar la propagació d'una nova soca del coronavirus amb una capacitat de transmissió fins a un 70% superior a l'anterior.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va anunciar aquest dissabte el confinament de vora vint milions de persones a Londres i va comunicar que s'havia identificat una nova mutació del virus al sud-est d'Anglaterra.

Per a frenar la corba de contagis davant de l'amenaça que representa aquesta mutació, els residents de les àrees més afectades únicament podran eixir dels domicilis per motius de força major. El ministre de Salut, Matt Hancock, ha afirmat que la nova soca està "fora de control", fet que preocupa el govern pel possible impacte en el sistema sanitari.

El seu homòleg alemany, Jehs Spahn ha afirmat que les vacunes contra el coronavirus continuen sent igual d'efectives contra aquesta nova mutació, segons experts que treballen per a les autoritats europees.

Aquest diumenge el govern neerlandés ha sigut el primer que ha anunciat que prohibeix el trànsit aeri de passatgers amb el Regne Unit. La mesura, amb una vigència d'un mínim de deu dies i que va fer-se efectiva de manera immediata, no afecta els desplaçaments realitzats en cotxe, tren o vaixell.

Les autoritats sanitàries dels Països Baixos han informat que un estudi realitzat a principis de desembre va concloure que hi circulava un virus amb la mutació descrita pel govern britànic. En la mateixa línia, l'Organització Mundial de la Salut ha comunicat que la mateixa variació del coronavirus s'ha identificat a Dinamarca i a Austràlia.

França ha tancat les fronteres amb el Regne Unit i s'afegeix a altres països de la Unió Europea, com ara Alemanya, Àustria, Bèlgica, Irlanda i Itàlia que han suspés els vols amb el territori britànic. L'objectiu d'aquesta decisió a evitar importar la nova soca que es propaga més ràpidament, però de la qual encara no hi ha proves que demostren que siga més letal o que puga tindre un impacte en l'efectivitat de les vacunes contra la Covid-19.

Grècia i Israel, d’altra banda, han optat per la quarantena i no per la prohibició del trànsit aeri. El govern grec ha anunciat que les persones que arriben al país des del Regne Unit no només hauran de presentar una prova PCR negativa realitzada en les 72 hores prèvies al viatge, sinó que també hauran de fer quarantena durant set dies.

En aquesta línia, les persones que tornen al territori israelià hauran d’ingressar immediatament en hotels gestionats per l’Estat i aïllar-s'hi durant dues setmanes.

També et pot interessar

stats