Erdogan afirma que la mort del periodista Khashoggi va ser un “assassinat planificat”

El president de Turquia demana que els 18 detinguts pel crim siguen jutjats a Istanbul.

Erdogan afirma que la mort del periodista Khashoggi va ser un “assassinat planificat”
23 d'octubre 2018 - 15:19

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha afirmat aquest dimarts que la mort del periodista saudita Jamal Khashoggi al consolat del seu país a Istanbul el passat 2 d'octubre va ser resultat d'"un horrible assassinat planificat". 

"L'assassinat va poder haver ocorregut en el consolat, oficialment territori saudita, però està al nostre país. No pot ser ocultat per la immunitat diplomàtica", ha declarat Erdogan.

D’aquesta manera, el president de Turquia ha proposat que els 18 ciutadans detinguts a l'Aràbia Saudita en relació amb l'assassinat del periodista siguen jutjats a Turquia.

A més, Erdogan ha exigit al rei saudita, Salman bin Abdulaziz al-Saud, que revele la identitat del suposat "col·laborador local" que va ajudar les autoritats consulars a desfer-se del cadàver de Khashoggi. "Si és cert el que diuen, que van lliurar el cos a un col·laborador local, qui és aquest col·laborador? Estàs obligat a revelar la seua identitat", ha dit Erdogan, dirigint-se al rei saudita. 

Erdogan ha relatat al Parlament nombrosos detalls revelats per la investigació turca, començant amb l'arribada d'un equip saudita el dia anterior al crim, que inspeccionava diferents localitats de la regió d'Istanbul per preparar l'assassinat. 

La compareixena d'Erdogan s'ha produit després de trascendir que l'Aràbia Saudita hauria utilitzat un doble per a simular l'eixida del periodista del consolat. Segons les imatges difoses per la cadena nord-americana CNN, el presumpte assassí del periodista hauria eixit del consolat disfressat amb la seua roba. El fet que l'home que ix du unes sabates diferents de les que duia Kashoggi a l'entrada al consolat ha fet créixer les sospites d'un assassinat. 

També coincideix amb la visita de la directora de l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) dels Estats Units, Gina Haspel, a Turquia. Dilluns el president dels Estats Units, Donald Trump, deia que no estava “satisfet” amb les explicacions que ha donat l'Aràbia Saudita sobre la mort de Kashoggi. Segons el país saudita, hauria mort en una baralla al consolat. Trump s'ha mostrat disposat a castigar l'Aràbia Saudita per la mort de Kashoggi. 

Crisi del petroli a l’Aràbia Saudita

El ministre de Petroli de l'Aràbia Saudita, Jaled Al-Faleh, ha reconegut que el regne està passant dies "difícils" i de "crisi" pel cas Khashoggi, encara que ha assegurat que les reformes i els avanços del país no es detindran.

"Són dies difícils, vivim una crisi lamentable i abominable per l'incident que va ocórrer a Turquia [...] però el regne està en una transformació històrica de proporcions sense precedents", ha dit Al-Faleh. 

El responsable saudita ha recalcat que "ningú en el regne pot explicar o justificar" l'ocorregut en relació amb Khashoggi i ha assegurat que des de la cúpula del país cap avall, tot el país està "molt molest" amb el succeït.

Boicot al 'Davos del desert' 

L'Aràbia Saudita obri aquest dimarts les portes del seu principal fòrum econòmic, que s'ha qualificat com el Davos del desert, enmig d'un boicot i d'una absència massiva de personalitats del món de la política i dels negocis. A més, el lloc web oficial del fòrum ha estat piratejat i ha quedat fora de servei durant unes hores. A través de Twitter s'han difós imatges del pirateig en què es veu una foto manipulada del príncep hereu, Mohamed bin Salman, al costat d'un Kashoggi a punt de ser degollat i d'una bandera del grup jihadista Estat Islàmic de fons. Entre altres personalitats que han anunciat que no acudiran al fòrum hi ha la directora del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, i el president del Banc Mundial, Jim Yong Kim.

Alemanya anuncia la suspensió de la venda d'armes a l'Aràbia Saudita

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va anunciar dilluns la suspensió de la venda d'armes a l'Aràbia Saudita després de la mort del periodista Jamal Khashoggi. El Regne Unit, França i Alemanya han emés un comunicat en què qualifiquen d'“injustificable” l'assassinat de Kashoggi, i exigeixen “un aclariment urgent del que ha succeït”. En l'última versió dels esdeveniments, l'Aràbia Saudita assegura que el periodista va morir durant un forcejament amb el personal del consolat saudita a Istanbul.

També et pot interessar

stats