Enverinaren Pablo Neruda dies després del colp militar de Xile?

La troballa d'un bacteri en un queixal del poeta alimenta l'acusació de la família d'un possible assassinat del règim de Pinochet

El poeta Pablo Neruda en una imatge d'arxiu
El poeta Pablo Neruda en una imatge d'arxiu / Keystone Pictures USA / Zuma Press / ContactoPhoto via Europa Press

El dimoni està en els detalls. I els d'aquesta història en són microscòpics. El Clostridium botulinum, el bacteri causant del botulisme, podria haver sigut l'arma d'un assassinat. I no de qualsevol, sinó el d'una figura històrica i artística de reconeixement universal. La del xilé Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto, més conegut pel seu pseudònim, Pablo Neruda.

Un grup de pèrits internacionals i gran part de la família del poeta creu haver trobat en el bacteri l'explicació per a la teoria que mantenen des de fa anys. Que Neruda, membre destacat del Partit Comunista, va ser “enverinat” dotze dies després del colp militar del 1973 que va perpetrar el general Pinochet.

La dictadura va atribuir la mort sobtada de l'escriptor i polític al càncer de pròstata que patia des del 1969. Però la trobada del bacteri en un queixal de Neura ha donat peu a l'acusació del xofer del poeta, Manuel Araya, qui sostenia que un agent secret del règim l'havia enverinat amb una injecció a l'abdomen, ja que es feu passar per un metge en una clínica de Santiago. La dona del poeta, Matilde Urrutia, sempre va afirmar que la malaltia estava controlada i que l'uròleg augurava cinc anys més de vida.

El bacil causant del botulisme està present a la terra, però després d'analitzar el cadàver de Neruda -que va ser exhumat el 2013- una quinzena d'experts de les universitats de McMaster (Canadà) i Copenhage (Dinamarca) ha conclòs que el microorganisme no es va filtrar al cos del poeta des de dins o els voltants del taüt, perquè ja el tenia abans de morir. Aquest dimecres presenten l'informe.

"No hi ha dubte que el mataren"

"S'ha trobat la bala mortal de Neruda, que la tenia al cos. Qui la va disparar? Això es veurà pròximament, però no hi ha dubte que a Neruda el van matar", denuncia Rodolfo Reyes, el nebot del poeta, que ha avançat les conclusions de l'estudi científic a l'agència Efe. Recorda que l'escriptor havia planejat viatjar a Mèxic pocs dies abans de morir, als 69 anys, i que en l'exili s'hauria convertit en el "gran opositor" de Pinochet.

"Neruda no estava greument malalt, només tenia càncer. Caminava amb dificultat, tenia dolors, però no estava per a morir", assegura Elizabeth Flores, l'advocada de la família, que actua com a querellant en la causa iniciada en 2011 juntament amb el Partit Comunista.

El nebot de Neruda, Rodolfo Reyes, acompanyat d'Elizabeth Flores, l'advocada del cas
El nebot de Neruda, Rodolfo Reyes, acompanyat d'Elizabeth Flores, l'advocada del cas / Ailen Díaz (Efe)

També et pot interessar

stats