Els Emirats Àrabs Units i Bahrain signen amb Israel els acords d’Abraham

Trump ha anunciat que cinc països més establiran prompte relacions diplomàtiques l’estat presidit per Netanyahu.

Els ministres d'Exteriors dels Emirats Àrabs Units i Bahrain signen amb el primer ministre d'Israel els acords d’Abraham
Els ministres d'Exteriors dels Emirats Àrabs Units i Bahrain signen amb el primer ministre d'Israel els acords d’Abraham / Tom Brenner (Reuters)

Acord de pau històric entre dos països àrabs, Bahrain i els Emirats Àrabs Units (EAU) amb Israel. Aquest dimarts els presidents dels tres països han assistit a un acte a la Casa Blanca, als Estats Units, per a signar que el han denominat els acords d’Abraham. En aquest pacte, negociat pels EUA, es normalitzen les relacions de Bahrain i els Emirats Àrabs Units amb Israel, però això desagrada el poble palestí.

El mestre de cerimònies ha sigut el president nord-americà Donald Trump, que ha anunciat que cinc països més establiran prompte relacions diplomàtiques amb Israel. “Tenim moltes nacions preparades per a seguir” els passos d’EAU i Bahrain i normalitzar els seus enllaços amb el país presidit per Benjamin Netanyahu.

El president estatunidenc ha insistit que els pactes obriran la porta al fet que més països àrabs accedisquen a formalitzar les relacions amb Israel, que fins ara només en tenia de diplomàtiques amb altres dos: Egipte (des de 1979) i Jordània (des de 1994).

Des que van anunciar el seu acord el 13 d’agost, Israel i els Emirats ja han fet els primers passos en la normalització de les seues relacions, des de trucades telefòniques a col·laboració en matèria mèdica i de defensa, passant per l’arribada a la fi d’agost a Abu Dhabi del primer vol comercial entre tots dos països. Per la seua banda, Bahrain va anunciar divendres passat que se sumava a la iniciativa impulsada pels estatunidencs.

Els acords d’Abraham: “un pas històric cap a la pau”

Abans de signar l’acord, Netanyahu ha augurat que “la pau s’expandirà per a incloure a altres estats àrabs i acabarà amb el conflicte àrab-israelià d’una vegada per sempre”.

En aquest sentit també s’ha pronunciat el ministre d’Exteriors de Bahrain, Abdulatif bin Rashid al-Zayani, ha assegurat que els acords són “un pas històric en el camí cap a una pau genuïna i duradora i una seguretat i prosperitat a la regió” a l’Orient Mitjà.

Pel que fa als Emirats Àrabs, el ministre d’Exteriors Abdulah bin Zayed al-Nahyan confia que el pacte amb Israel supose un primer pas per a crear un estat palestí. “Aquest acord ens permetrà continuar defensant al poble palestí i fer realitat la seua esperança d’un estat independent dins d’una regió estable i pròspera” ha manifestat.

També et pot interessar

stats