Elx es manifesta contra la violència a les persones refugiades a Lesbos

La Plataforma d’Ajuda al Poble Sirià exigeix que es detinga l’ús de gasos lacrimògens i que es reinstaure el dret d’asil.

Un policia antidisturbis colpeja un jove mentre intenten dispersar un grup de migrants fora del port de Mitilene, a Grècia, aquest 3 de març
Un policia antidisturbis colpeja un jove mentre intenten dispersar un grup de migrants fora del port de Mitilene, a Grècia, aquest 3 de març / Costas Baltas (Reuters)

La Plataforma d’Ajuda al Poble sirià d’Elx ix al carrer aquesta vesprada per a denunciar la situació crítica que es viu a Lesbos. La tensió s’agreuja amb la persecució de migrants per a traslladar-los a Moria, el camp de refugiats de l’illa grega, i les destrosses a vehicles d’organitzacions humanitàries per part de grups feixistes.

“Xiquets i xiquetes, famílies senceres estan dalt de les barques i no els deixen baixar. Els apunten amb armes i ho permet la Unió Europea”, ha expressat Joaquina Agulló, membre de la plataforma, en una entrevista telefònica. “La gent ha de fugir de Síria, no poden viure allí perquè la seua vida corre perill i per això se'n van”, ha apuntat.

A les huit de la vesprada està convocada aquest dimecres la concentració a la plaça de Baix del municipi. Denuncien la greu situació a Lesbos, on l’agrupació il·licitana té una col·laboradora que els relata la tragèdia dels refugiats que arriben a aquesta illa grega fronterera amb Turquia. 

“En resposta a l’ús de la violència a la frontera grecoturca, exigim que es detinga l’ús de gasos lacrimògens i de munició contra les persones que arriben a Lesbos”, ha publicat la plataforma en les xarxes socials, a més de demanar que es reinstaure el dret internacional d’asil i el principi de no devolució dels refugiats al seu país d’origen, que es troba en guerra. Ara, preparen també dos contenidors d’ajuda humanitària, que enviaran d’ací a dos mesos a Síria i Lesbos.

Persecució de refugiats per a traslladar-los a Moria

“Als carrers de Mitilene, la policia perseguia famílies de refugiats i les forçava a pujar a un autobús que les dirigia a Moria”, explicava anit el periodista Hibai Arbide, col·laborador d’À Punt NTC que es troba sobre el terreny. Segons Arbide, diverses ONG que treballen a l’illa han decidit evacuar el seu personal o deixar de prestar ajuda per por a les represàlies dels grups ultres. L’exèrcit grec manté des d’aquesta setmana exercicis militars, com ara els trets de morter cap a la mar, prop d’embarcacions de persones que fugen de la guerra de Síria. “Pretenen mostrar mà dura i que hi haja una escalada en el conflicte amb Turquia”, apunta Arbide. 

També et pot interessar

stats