Eleven a 25 anys de presó la condemna per corrupció de l'expresidenta sud-coreana Park Geun-hye

Està acusada d'abús de poder, suborn i coacció a grans empreses com ara Samsung, Hyundai o Lotte.

L’expresidenta sud-coreana arriba als jutjats el passat mes d’agost
L’expresidenta sud-coreana arriba als jutjats el passat mes d’agost / Kim Hong-Ji (Reuters)

Un tribunal d’apel·lació sud-coreà ha elevat aquest divendres a 25 anys de presó la condemna de l’expresidenta Park Geun-hye pel seu paper en la trama de corrupció de la “Rasputina”, que va forçar la seua destitució al gener de 2017, segons informa l’agència local de notícies Yonhap.

Inicialment, el Tribunal Superior de Seül va augmentar en un any la condemna de presó de Park, de 66 anys, i li va ordenar pagar una multa de 20.000 milions de wons (uns 15 milions d’euros), i 2.000 milions de wons (1,5 milions d’euros) més que li van imposar en la sentència inicial.

La decisió de l’apel·lació arriba quatre mesos després que van condemnar Park a 24 anys de presó després que la consideraren culpable de 16 dels 18 càrrecs dels quals l’acusaven en relació amb la trama de la “Rasputina”, entre els quals hi ha abús de poder, suborn i coacció.

La Fiscalia va apel·lar contra la sentència, emesa a principis d’abril, i va mantenir la petició de 30 anys de presó (i una multa de 91 milions d’euros) per l’exmandatària, per crear al costat de la seva amiga Choi Soon-sil, la Rasputina, una xarxa de favors a través de la qual van extorquir grans empreses com ara Samsung, Hyundai o Lotte.

L’escàndol va portar a la deposició de Park, el primer cap d’estat sud-coreà destituït en democràcia, i va motivar un avançament electoral que va tindre com a conseqüència al maig de 2017 la victòria de Moon Jae-in.

La detenció la va convertir, a més, en el tercer excap d’estat sud-coreà a passar per la presó, després dels militars i polítics Chun Doo-hwan i Roh Tae-woo.

També et pot interessar

stats