Les eleccions de Baviera, un colp dur per als aliats de Merkel

La CSU perd la majoria absoluta i haurà de governar en coalició, mentre que la ultradreta supera els socialdemòcrates.

Els Verds celebren el resultat de les eleccions
Els Verds celebren el resultat de les eleccions / Andreas Gebert

Les eleccions regionals al Parlament de Baviera (Alemanya) han suposat un duríssim colp als partits que donen suport a la cancellera Angela Merkel en el govern federal alemany. La Unió Socialcristiana (CSU) ha guanyat les eleccions, però ha perdut la històrica majoria absoluta que havia mantingut durant 5 dècades amb un poc més del 37% dels vots. Es tracta del pitjor resulat des de 1954. 

Tot i això, els socialdemòcrates han patit més, amb una baixada de la segona a la cinquena posició. La debacle els ha deixat en un percentatge del 9,6% del total dels vots. 

Els grans triomfadors de la cita electoral són Els Verds, que han aconseguit la segona posició i una pujada de 10 punts fins arribar al 17,8%. A més, Electors Lliures (escissió de la CSU) ha quedat en tercer lloc i el partit d'ultradreta Alternativa per Alemanya (AfD), quart. Els dos partits de dreta han sumat a l'entorn de l'11% dels vots i han avançat el Partit Socialdemòcrata (SPD). 

"Baviera necessita un partit que resolga els problemes de la gent i aquestes eleccions ens portaran aquest canvi", ha dit la candidata d'Els Verds després de celebrar amb eufòria l'èxit. Per la seua banda, l'AfD considera que el seu discúrs xenòfob i d'ultradreta els ha fet entrar per primera volta al parlament regional. En tot cas, amb aquest resultat, la CSU es veu obligada a governar en coalició.  

També et pot interessar

stats