Eleccions als Estats Units: comença la convenció demòcrata que formalitza la candidatura de Joe Biden

Trump anuncia que pronunciarà el discurs des de la Casa Blanca, una decisió que pot implicar problemes legals.

El candidat Joe Biden durant la convenció virtual
El candidat Joe Biden durant la convenció virtual / Pool (via Reurers)

Ja ha començat la Convenció Nacional Demòcrata que oficialitza la candidatura a la Casa Blanca de l’exvicepresident Joe Biden. En un format virtual a causa de la pandèmia del coronavirus, ha començat aquest dilluns i conclourà dijous a la nit amb el discurs d’acceptació de Biden.

L’encarregada d’inaugurar l’esdeveniment ha estat l’actriu llatina Eva Longoria, que ha animat els estatunidencs a salvar la seua democràcia en referència a la gestió del govern de Donald Trump. “Cada quatre anys ens ajuntem per a reafirmar la nostra democràcia. Enguany hem vingut a salvar-la”, ha indicat l’actriu.

Per a aquesta primera nit, els discursos més destacats han estat el del senador Bernie Sanders, amb el qual el partit pretén exhibir unitat, i el de la que va ser primera dama, Michelle Obama, una de les figures més populars entre els demòcrates. El partit també ha fet gala de la seua gestió per a combatre el coronavirus i ha donat protagonisme als governadors de Nova York i Michigan, Andrew Cuomo i Gretchen Whitmer, respectivament, que durant mesos han sigut focus dels atacs de Trump. També Kristin Urquiza, una jove llatina d’Arizona que va perdre son pare al juny pel coronavirus, una mort de la qual culpa als líders republicans d’aquest estat i que l’ha convertida en un símbol de les víctimes de la pandèmia.

A més, els demòcrates han reservat un espai destacat per a republicans que han donat l’esquena a Trump, com els exgovernadors Christine Whitman i John Kasich o l’excongressista Susan Molinari, amb l’esperança de convéncer els votants moderats del mandatari a fer el mateix. Però un dels moments més emotius de la nit ha sigut la intervenció de Philonise Floyd, el germà de George Floyd, l’afroamericà que va morir a mans de la Policia i que va deslligar una onada de protestes racials al país. El germà també ha sigut l’encarregat de liderar un minut de silenci en la seua memòria.

Trump donarà el seu discurs d’acceptació com a candidat des de la Casa Blanca

Trump ha anunciat aquest dilluns que pronunciarà el seu discurs d’acceptació com a candidat presidencial republicà des de la Casa Blanca, després de descartar altres ubicacions per la pandèmia. El discurs tindrà lloc el dijous de la setmana que ve, al final de la Convenció Nacional Republicana. L’elecció de seu de l’executiu per a un acte partidista, però, pot implicar problemes legals, segons han advertit veus expertes.

Aquesta elecció es produeix després que Trump es vera obligat a traslladar el lloc del discurs des de la seu original de la convenció a Charlotte (Carolina del Nord) a Jacksonville (Florida) a causa de les restriccions de les autoritats locals per l’emergència sanitària. No obstant això, atés que Florida s’ha convertit en un dels estats amb un major repunt de contagis de Covid-19, Trump també ha hagut de suspendre l’acte, previst en un estadi a l’aire lliure amb capacitat per a 15.000 persones.

Sanders diu que si Trump guanya, “tot el progrés està en risc”

El senador i antic aspirant a la Casa Blanca Bernie Sanders ha advertit durant la convenció demòcrata que si Trump guanya, “tot el progrés en risc”. Sanders, que va rebre deu milions de vots en les primàries en les quals va ser superat per Biden, va emfatitzar que les pròximes eleccions del novembre seran “les més importants de la història moderna” del país, ja que sosté que sota el mandat de Donald Trump “l’autoritarisme ha arrelat en aquest país”.

Malgrat que Sanders es va mostrar molt crític durant les primàries amb les posicions moderades de Biden, des que va suspendre la seua campanya tots dos han treballat junts per a incloure part de les propostes progressistes del senador en el programa.

També et pot interessar

stats