La dreta i l’extrema dreta, favorites en els sondejos a Itàlia

Els primers sondejos auguren la victòria de la neofeixista Georgia Meloni en coalició amb Silvio Berlusconi i Matteo Salvini

La dreta i l’extrema dreta, favorites en els sondejos a Itàlia / À Punt NTC

Aquest cap de setmana, Europa mira Itàlia amb preocupació. Diumenge hi ha eleccions i tots els sondejos auguren la victòria de la neofeixista Georgia Meloni, que es presenta en coalició amb altres partits de dreta.  

Fins a anit, quan van tancar la campanya electoral a Roma, no s’havia vist junts als tres líders de la coalició de la dreta i la ultradreta. En el triangle estan Silvio Berlusconi, de la dreta clàssica; Matteo Salvini, de la ultradreta i Georgia Meloni, neofeixista. Mantenen moltes diferències programàtiques i comparteixen l’objectiu d’apartar l'esquerra del poder.

De la mà del neofeixisme, Meloni té totes les paperetes per a ser la més votada dins de la coalició i convertir-se en primera ministra de la tercera economia de la Unió Europea. Passaria d'un 4% el 2018 a un 25% dels vots. 

Conscient que des de Brussel·les la vigilen de prop, ha moderat el missatge en política exterior i ha centrat les energies a caricaturitzar l'esquerra. El que es dona per segur és una retallada de drets socials com l'avortament o el matrimoni igualitari i una major persecució de la migració. 

Per a l'esquerra, les enquestes auguren cinc anys en l'oposició. El sistema electoral italià beneficia les aliances i l'esquerra no ha estat capaç d'articular-ne cap. Les diferències en l'últim govern de Mario Draghi han complicat el pacte i, el que és pitjor, han debilitat el front antifeixista, fins al punt que una part de l'electorat considera que tots els polítics són iguals. L'única possibilitat per a l'esquerra és la de convéncer el 40% d'indecisos.

També et pot interessar

stats