Les dones libaneses ja poden sol·licitar el document d’identitat dels seus fills sense l’autorització del pare

Encara existeixen qüestions civils regulades per autoritats religioses que discriminen les dones.

Carrers de Beirut
Carrers de Beirut / Jamal Saidi (Reuters)

Les dones del Líban podran sol·licitar d’ara endavant el document d’identitat per als seus fills i filles sense necessitat de tindre l’autorització del pare o tutor masculí, segons han informat fonts oficials. 

La mesura beneficia les dones sense distingir l’estat civil, un fet que implicarà que el nom de la mare figure en el document dels fills. Segons el Departament del Registre Civil, el canvi forma part del conjunt d’iniciatives del Ministeri de l’Interior que pretenen “reforçar el paper de les dones”. 

Ghida Anani, fundadora de l’associació feminista Abaad, ha assenyalat que “hi ha progressos” en matèria d’igualtat i ha recordat que a l’agost es va eliminar la distinció entre dones casades, divorciades i fadrines. 

Tot i que la constitució libanesa promulga la igualtat de tota la ciutadania, hi ha qüestions civils que estan regides per les autoritats religioses, les quals emeten resolucions sense control estatal que continuen discriminant les dones. 

Hui en dia, les libaneses no tenen dret de transmetre la nacionalitat als seus fills i, en cas d’estar casades amb un estranger, els seus fills no son considerats ciutadans del Líban. 

La lluita de les dones per a guanyar drets ha aconseguit algunes fites. En 2017 es va derogar l’article 522 del Codi Penal que permetia els violadors no enfrontar-se a la justícia si es casaven amb les víctimes, i en 2014 es va aprovar una llei contra la violència domèstica. 

També et pot interessar

stats