Donald Trump i Kim Jong-un es reuneixen a Hanoi en una cimera històrica

La trobada, la segona entre els dos mandataris, busca un acord sobre la retirada d'armament nuclear de Corea del Nord.

Donald Trump i Kim Jong-un, abans de la reunió a Singapur
Donald Trump i Kim Jong-un, abans de la reunió a Singapur / Jonathan Ernst (Reuters)

El president dels Estats Units, Donald Trump, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, es reuneixen aquest dimecres i dijous a Hanoi, la capital del Vietnam, per a renegociar la retirada d'armament nuclear de Corea del Nord. És la segona cimera entre els dos mandataris, després que es trobaren a Singapur el mes de juny del 2018 i començaren a trencar l'aïllament de Corea del Nord.

De moment, ni Trump ni Kim Jong-un han fet grans anuncis ni han elevat les expectatives sobre els possibles resultats d’aquesta cimera, que afronta el repte d’aconseguir els que no s’assoliren en la de l’any passat.

De fet, Trump ha assegurat que no importa si no hi ha un acord ràpid sobre la desnuclearització a Corea del Nord, sempre que totes dues parts continuen negociant.

Al mateix temps, la Casa Blanca ha avançat que en aquesta trobada intentarà coordinar una "definició compartida" de la retirada d’armament nuclear, una tasca ambiciosa, ja que Pyongyang considera que aquest procés hauria d'incloure també Corea del Sud.

Segons informes de la premsa sud-coreana, la cita podria concloure dijous amb la signatura d'una declaració de pau a la península coreana, un document polític i no vinculant, però que tindria un pes simbòlic clar en una regió que continua tècnicament en guerra des de l'armistici de l’any 1953.

També s'espera que els Estats Units i Corea del Nord establisquen oficines "d'enllaç" a les respectives capitals, un primer pas en el camí per a iniciar relacions diplomàtiques entre els dos històrics enemics.

També et pot interessar