El dissident de les FARC Iván Márquez anuncia que reprén les armes

Juan Manuel Santos, signant de l’acord de pau, demana mantindre el compromís amb els exguerrillers i reprimir els desertors.

Imatge del vídeo divulgat en internet per les FARC
Imatge del vídeo divulgat en internet per les FARC / Efe

Reapareix a Colòmbia l’ombra de la violència més cruel. El que fora número dos de les FARC, àlies Iván Márquez, qui continua en parador desconegut des de fa més d’un any, ha fet públic un vídeo juntament amb altres exlíders de la guerrilla per a anunciar que inicien “una nova etapa de lluita” armada.

“Anunciem al món que ha començat la segona Marquetalia –lloc de naixement de l’agrupació fa més de mig segle– sota l’empara del dret universal que assisteix tots els pobles del món d’alçar-se en armes contra l’opressió”, afirma Márquez en el vídeo divulgat en internet, en el qual apareix al costat d’una vintena d’homes i dones armats amb fusells.

Entre les persones que l’acompanyen s’hi pot veure Seuxis Paucias Hernández, àlies Jesús Santrich i Hernán Darío Velásquez, àlies El Paisa, que fa mesos van deixar de complir els seus compromisos amb la Justícia Especial per a la Pau (JEP). “Mai vam ser vençuts ni derrotats ideològicament, per això la lluita continua. La història registrarà en les seues pàgines que vam ser obligats a reprendre les armes”, assenyala en llegir el manifest en un vídeo de 32 minuts. En la gravació, el cap guerriller diu que parlen des d’algun punt de la zona del riu Inírida, situat a la regió amazònica del sud-est del país, prop de les fronteres amb Veneçuela i el Brasil.

Márquez va ser cap de l’equip negociador en els diàlegs de pau de l’Havana i designat senador pel partit de l’antiga guerrilla, càrrec que no va assumir perquè a mitjan abril de 2018 es va traslladar a Miravalle, on se’l va veure per última vegada en companyia d’El Paisa.

El dissident, que en el vídeo es veu vestit de verd militar i amb una pistola en la cintura, assegura que la decisió de tornar a les armes “és la continuació de la lluita guerrillera en resposta a la traïció de l’Estat a l’acord de pau de l’Havana” i assegura que buscaran aliances amb la guerrilla de l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN). Igualment prometen el “desmarcatge total de les retencions amb finalitats econòmiques”, en una aparent referència als segrestos, però buscaran “el diàleg amb empresaris, ramaders, comerciants i la gent rica del país”.

Santos demana mantindre el compromís amb els exguerrillers i reprimir els desertors

L’expresident colombià Juan Manuel Santos, signant de l’acord de pau, ha demanat que l’Estat mantinga el compromís amb els excombatents que segueixen compromesos amb el procés i “reprimir” els desertors. “El 90% de les FARC continua en el procés de pau. Als desertors cal reprimir-los amb tota contundència. La batalla per la pau no es deté”, va escriure en el seu compte de la xarxa social Twitter. Santos, que va ser president entre 2010 i 2018 i va guanyar el Premi Nobel de la Pau de 2016, s’ha allunyat de la política i només intervé per a referir-se a assumptes relacionats amb aquest procés o amb el medi ambient.

Espanya condemna el retorn a les armes

El govern espanyol ha condemnat el retorn a les armes i ha precisat, en un comunicat del Ministeri d’Afers Estrangers, que aquesta decisió constitueix una “flagrant violació” de l’acord de pau i que “en cap cas, la violència constitueix una via legítima per a la defensa de les idees polítiques”. Espanya reitera així, segons destaca la nota, el seu ferm compromís i suport al procés de pau a Colòmbia “i als esforços que està duent a terme el govern i la societat colombiana per a acabar amb la violència”. Segons l’executiu, aquesta notícia no pot posar en qüestió “el gran assoliment col·lectiu que per a la societat colombiana va suposar posar fi a més de cinquanta anys de conflicte armat”.

També et pot interessar

stats