El primer ministre eslovac, Robert Fico, en estat greu després de rebre “múltiples trets”

 El mandatari ha sigut traslladat en un helicòpter a l’Hospital de Banská Bystrica i l'autor dels trets ja ha sigut detingut per les forces de seguretat

Els guardaespatles de Fico, en el moment de l'atac
Els guardaespatles de Fico, en el moment de l'atac / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 de maig 2024 - 15:48 Actualitzat: 15 de maig 2024 - 21:08

El primer ministre eslovac, Robert Fico, es troba en estat greu després d'haver sigut tirotejat este dimecres diverses vegades, segons informen les xarxes socials del polític. "Ha rebut múltiples trets i actualment la seua vida està en perill", assenyala el compte de Fico en Facebook, que indica que ha sigut traslladat en helicòpter a la localitat de Banská Bystrica, a uns 65 quilòmetres de Handlová, on s’ha produït l'atac.

El missatge deixa clar que Bratislava, la capital d'Eslovàquia, està massa lluny tenint en compte la necessitat urgent d'atendre Fico. A més, s'avança que les pròximes hores seran decisives. El polític ha patit ferides a les extremitats i, segons diferents versions en els mitjans locals, al tòrax o l'abdomen.

A les 20:00 hores, el ministre de Defensa, Robert Kalinak, ha avançat que Fico està sent sotmés a una operació “molt complicada” a l'Hospital Roosevelt de Banská Bystrica. En una compareixença davant de la premsa ha informat que la intervenció durarà tres hores i mitja. “El seu estat és extremadament greu. Tots resem perquè la bona constitució del primer ministre i la medicina moderna facen el seu treball”, ha dit. 

Diversos testimonis presencials citats pels mitjans de comunicació assenyalen que Fico tenia ferides sagnants i que estava molt greu quan els serveis de seguretat l’han tret del lloc. En les imatges difoses per televisió es veu com Fico arrossega els peus quan els seus guardaespatles el porten quasi en sopols cap a un cotxe. El presumpte autor dels trets, un home de 71 anys, ja ha sigut detingut.

Fico, proper a les posicions del Kremlin, ha sigut atacat quan s’ha acostat a saludar a un grup reduït de ciutadans a l'exterior de la casa de la cultura de la localitat de Handlová, on el Consell de Ministres ha celebrat este dimecres una reunió.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha condemnat el "vil atac" contra el primer ministre d'Eslovàquia. "Condemne enèrgicament el vil atac contra el primer ministre Robert Fico. Estos actes de violència no tenen cabuda en la nostra societat i soscaven la democràcia, el nostre bé comú més preuat. Els meus pensaments estan amb el primer ministre Fico i la família", ha publicat Von der Leyen en la xarxa social X.

L'atac genera un degoteig de reaccions de rebuig. Reaccions que han arribat del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, i del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, entre altres. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, també ha condemnat l'atemptat contra el primer ministre d'Eslovàquia: “El terror mai és la resposta i la democràcia ha d'estar al costat dels que la defensen de manera legítima", ha assegurat en un missatge en la xarxa social X.

També et pot interessar

stats