Diosdado Cabello: "Veneçuela està preparada per a la guerra absoluta amb els Estats Units"

Els seguidors de Nicolás Maduro reuneixen a Caracas representants de partits d’esquerres de 150 països.

VÍDEO | Diosdado Cabello: \"Veneçuela està preparada per a la guerra absoluta amb els Estats Units\"

A Veneçuela, la disputa pel poder entre el govern i l’oposició torna a fixar-se en la possibilitat d’intervenció militar. El president de l’Assemblea Constituent de Veneçuela i número dos del chavisme, Diosdado Cabello, alerta sobre la possibilitat d’una intervenció militar nord-americana i diu que estan preparats per a una "guerra absoluta".

"Es probable que entren els marines nord-americans", diu Cabello, però assegura que "el seu problema serà eixir de Veneçuela". Aquestes paraules les ha pronunciades en el Fòrum Sao Paulo, un encontre que celebren a Caracas parlamentaris i representants de 150 organitzacions d’esquerres de tot el món. En el marc d’aquesta trobada, milers de veneçolans s’han manifestat dissabte en suport de Nicolàs Maduro i del règim chavista.

Aquesta escenificació es produeix un dia després que el Tribunal Suprem anul·lara la decisió de l’Assemblea Nacional, presidida per l’opositor Juan Guaidó, de reincorporar Veneçuela al Tractat de Rio. És un acord d’assistència militar mútua del continent americà del qual Veneçuela se’n va eixir el 2013. El president Nicolás Maduro ha qualificat d’"acte hostil de l’oposició" l’intent de tornar al Tractat de Rio.

Els chavistes havien interpretat el retorn a l'acord com un primer pas per a propiciar, des de l’oposició, una intervenció militar estrangera a Veneçuela.

Escassa resposta a la convocatòria opositora

En el camp opositor, els seguidors de Juan Guaidó acaben de viure un fracàs en els intents de mobilització popular per a forçar l’eixida de la presidència de Nicolás Maduro, a qui consideren un usurpador del càrrec. 

Les concentracions que van promoure, i que no van agrupar més que algunes desenes de persones, no tenien una finalitat clara, però coincidien amb els sis mesos de l’autoproclamació de Juan Guaidó com a president encarregat de Veneçuela. Aquesta autoproclamació fou reconeguda per una cinquantena de països, entre els quals estan els Estats Units i molts dels europeus, com ara Espanya.

Com a rèplica a aquest reconeixement, Nicolás Maduro va rebre el cap de setmana passat el suport dels representants de governs de 120 països. Va ser en la reunió que celebrà a Caracas el moviment de països no alineats.

També et pot interessar

stats