Dinamarca tindrà passaport digital per als vacunats

El govern ha anunciat que d'ací a tres o quatre mesos podran expedir els primers documents que es duran en els telèfons mòbils.

Simulació d'un passaport amb una etiqueta de vacunació contra la Covid-19
Simulació d'un passaport amb una etiqueta de vacunació contra la Covid-19

Les autoritats daneses han anunciat aquest dimecres que d'ací a tres o quatre mesos tindran llest un passaport digital per als qui hagen rebut la vacuna contra la Covid-19 amb l'objectiu d'accelerar la reobertura de la societat.

Des de finals de febrer els danesos podran, no obstant això, consultar en el web on es troben les seues dades sanitàries personals la informació sobre la seua vacunació, de manera que en cas que hagen rebut la vacuna puguen ja acreditar-ho.

"Serà el passaport addicional que cadascú podrà tindre en el seu telèfon mòbil i que documentarà que ha sigut vacunat. Es tracta que com a país aprofitem els avantatges digitals que tenim. Podem ser els primers en el món que el tinguen", ha assenyalat en una roda de premsa el ministre de Finances en funcions, Morten Bodskov.

Bodskov ha alertat que quan la solució digital estiga llesta haurà de discutir-se com usar el passaport, la qual cosa dependrà també de la situació epidèmica al país.

"Usant els avançaments digitals disponibles podem permetre els viatges i la participació en la vida cultural a Dinamarca. Gaudirem molts anys del passaport", ha dit en la mateixa compareixença el director general de la patronal, Lars Sandahl Sorensen.

Les autoritats sanitàries daneses ja havien informat fa un mes que estaven preparant un passaport per a vacunats, una iniciativa que ha provocat protestes en alguns partits, que consideren que podria causar una divisió social i la marginació de grups de ciutadans que no hagen rebut la vacuna.

El govern danés, que ha extremat en l'últim mes les restriccions de viatges, va anunciar anit una llei d'urgència per a fixar una quarantena obligatòria de deu dies en entrar al país, que es pot acurtar si es presenta un test PCR negatiu quatre dies després de l'arribada.

Dinamarca ha registrat fins ara prop de 200.000 casos i 2.160 morts per la Covid-19, amb una taxa de mortalitat de 36,67 per 100.000 habitants, baixa en el context europeu i la tercera part que Suècia, el més castigat dels països nòrdics, però tres vegades més que Noruega i Finlàndia.

El 3,24% dels danesos majors de 18 anys han iniciat la vacunació, i l'1,61% ha rebut ja les dues dosis, segons les últimes dades difoses ahir.

També et pot interessar

stats