Dimiteix el vicefiscal dels Estats Units, una figura clau en la investigació de la trama russa

Rod Rosenstein va rebre les crítiques de Trump per delegar la instrucció en un altre fiscal, per a defendre la independència del departament.

En imatge, el vicefiscal dels EUA Rod Rosenstein
En imatge, el vicefiscal dels EUA Rod Rosenstein / Leah Millis (Reuters)

El vicefiscal general dels Estats Units, Rod Rosenstein, una figura clau en la investigació de la trama russa, ha presentat la dimissió al president dels Estats Units, Donald Trump. La renúncia es farà efectiva a partir del pròxim 11 de maig.

La marxa de Rosenstein s'esperava des de fa mesos. Ell mateix havia informat que abandonaria el Departament de Justícia quan acabara la investigació del seu número dos, el fiscal especial Robert Mueller.

Rosenstein va nomenar Mueller perquè investigara la ingerència russa en les eleccions presidencials de 2016, després que el seu cap, el fiscal general Jeff Sessions, s'inhibira en descobrir-se que havia mantingut una reunió amb l'ambaixador rus a Washington de la qual no havia informat el Senat.

En lloc d'assumir la investigació va derivar-la a Mueller, en la voluntat de reduir les sospites d'interferència en la investigació, després que Trump acomiadara el director de l’FBI, James Comey.

Independència respecte de les pressions

Rosenstein va prendre la decisió sense consultar la Casa Blanca, en un acte de reivindicació de la independència del departament que va generar una forta tensió amb Trump, que es queixava d'ell en públic i en privat.

L'ala més dura dels republicans va iniciar maniobres per a destituir-lo, però no van tindre efecte.

Des del febrer, el Departament de Justícia està en mans de William Barr, un fiscal general criticat per la seua presumpta posició favorable a Trump. Barr, per tant, és el nou cap de Rosenstein.

L'informe de Mueller va concloure que Trump va fer "esforços per a coartar la investigació" sobre la trama russa, però va deixar en mans de Barr la interpretació de si el president va obstruir la justícia. El fiscal general va concloure que no hi havia "proves suficients" sobre aquest tema.

En la seua carta de renúncia Rosenstein agraeix a Trump l'oportunitat de servir el país i fa una defensa de la independència que el Departament de Justícia ha tingut històricament respecte als interessos polítics, en assegurar que aqueixa agència "té una responsabilitat especial d'evitar el partidisme".

També et pot interessar

stats