Dimiteix per sorpresa el primer ministre d'Irlanda

El democristià Leo Varadkar se'n va dos setmanes després de la derrota en referèndum d'una proposta per a modernitzar el concepte de família i el paper de la dona en la societat

El fins ara primer ministre irlandés, Leo Varadkar, durant una visita als Estats Units la setmana passada
El fins ara primer ministre irlandés, Leo Varadkar, durant una visita als Estats Units la setmana passada / Reuters

El primer ministre irlandés, Leo Varadkar, ha confirmat aquest dimecres que presentarà la dimissió al capdavant del govern de coalició de Dublín i com a líder del democratacristià partit Fine Gael. La decisió l'ha presa després de reunir el consell de ministres i dues setmanes després de la sorprenent derrota de la proposta de l'executiu en dos referèndums encaminats a modernitzar el concepte de família —per a estendre'l més enllà del que es basa en el matrimoni— i també el paper de la dona en la societat.

Més de dos terços de l'electorat, format per 3,3 milions de persones, van votar el passat 8 de març en contra d'introduir una esmena en la Constitució irlandesa, de 1937, que aspirava a reescriure la idea de família i a eliminar les referències considerades antiquades, discriminatòries i sexistes. L'altre plebiscit, celebrat en paral·lel, també va acabar amb la negativa de la població.

Varadkar, de 45 anys, va prendre les regnes del govern irlandés en desembre de 2022, després de dos anys com a viceprimer ministre en l'executiu de coalició que comparteix la seua formació amb els centristes del Fianna Fáil i el Partit Verd. D'acord amb la cadena pública RTE, les tres formacions aliades no preveuen que la dimissió del dirigent conservador provoque un avançament electoral i els comicis generals es mantenen en principi per a 2025.

El fins ara líder del Fine Gael, obertament homosexual i d'origen indi, va ser elegit diputat en 2007 i ja va ocupar el lloc de taoiseach —com s'anomena al cap de govern a la República d'Irlanda— entre 2017 i 2020, si bé recentment va reconéixer que deixaria la política quan complira els cinquanta anys.

No obstant això, la decisió d'abandonar tots dos càrrecs ha agafat per sorpresa gran part del grup parlamentari, segons apunten algunes veus expertes citades per Efe.

També et pot interessar

stats