Dimiteix el cap de seguretat del papa Francesc per una nova filtració de documents

El 2 d’octubre es va difondre una orde confidencial de mesures cautelars contra cinc treballadors per presumptes irregularitats financeres.

El papa Francesc camina acompanyat de Domenico Giani, el passat març de 2017
El papa Francesc camina acompanyat de Domenico Giani, el passat març de 2017 / Tony Gentile (Efe)

El cap de seguretat del Vaticà, Domenico Giani, ha dimitit per la filtració d’informació confidencial sobre una investigació per presumptes irregularitats financeres, després de dues dècades al servei de tres pontífexs, i davant el fet que l’autor de la filtració continua sent desconegut.

La Santa Seu ha informat aquest dilluns de l’eixida del comandant de la gendarmeria vaticana “per a assegurar la investigació en curs” i “per amor a l’Església i fidelitat al successor de Pere”, es llig en un comunicat oficial. El dos d’octubre es va difondre una orde confidencial de mesures cautelars contra cinc treballadors vaticans, entre els quals figura Tommaso Di Ruzza, director de l’Autoritat d’Informació Financera, un organisme de la Santa Seu instituït per a la lluita contra el blanqueig de capitals.

La publicació de l’orde confidencial, segons la publicació, perjudicava greument tant la dignitat de les persones implicades com la imatge de la gendarmeria, per la qual cosa el papa ha acceptat la renúncia i ha agraït la “fidelitat i lleialtat inqüestionables” de Giani al llarg de la seua trajectòria.

No és la primera vegada que es divulga material confidencial de la Santa Seu. Ja va ocórrer el 2012, a una molt major escala, amb el conegut com ‘Vatileaks’, el robatori de documents del papa Benet XVI i pel qual va ser condemnat el seu majordom, Paolo Gabriele. Més recentment, el 2015, es van divulgar informacions financeres que va suposar la imputació del sacerdot espanyol Lucio Ángel Vallejo Balda, entre altres, condemnat i després posat en llibertat condicional pel papa.

També et pot interessar