Dimiteix el president de la cambra baixa del Parlament canadenc després d'homenatjar un nazi

Amb motiu de la visita del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, Rota va convidar al Parlament un canadenc d'origen ucraïnés que després es va fer públic que era un excombatent de les Waffen SS

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, anuncia eleccions federals
El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, anuncia eleccions federals / Blari Gable (Reuters)

El president de la cambra baixa del Parlament canadenc, Anthony Rota, ha dimitit aquest dimarts després de l'escàndol internacional que va causar en convidar i homenatjar divendres passat en l'hemicicle un excombatent nazi de les Waffen SS.

Rota va comunicar la decisió a l'inici de la jornada de control al govern canadenc. La dimissió serà efectiva a partir del dimecres. "Aquesta cambra està per damunt de qualsevol de nosaltres. Per tant, he de dimitir com a president", ha declarat Rota, que ha tornat a repetir les disculpes per "l'errada" comesa.

Amb motiu de la visita del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que el divendres va pronunciar un discurs en la cambra baixa, Rota va convidar al Parlament un canadenc d'origen ucraïnés de 98 anys, Yarsolav Hunka. Amb Zelenski i el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, presents, i davant l'aplaudiment de tots els diputats i senadors canadencs, Rota va presentar Hunka com un excombatent que va lluitar contra la Unió Soviètica per a aconseguir la independència d'Ucraïna. "Tenim en la cambra un canadenc ucraïnés, veterà de la Segona Guerra Mundial, que va lluitar per la independència d'Ucraïna contra els russos i continua fent costat a les tropes fins i tot als 98 anys", va declarar.

Però durant el cap de setmana, organitzacions jueves canadenques van revelar que Hunka era en realitat un integrant de la 14a Divisió de Granaders SS, una divisió de l'SS formada per ucraïnesos que van lluitar contra la Unió Soviètica durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945). Després de conéixer-se la identitat real de Hunka, Rússia, que ha justificat la invasió d'Ucraïna per a "desnazificar" el país, va criticar l'"escandalosa" presència de l'exnazi. Trudeau va declarar dilluns que l'incident havia sigut "molt vergonyós" per al Canadà.

També et pot interessar

stats