Dimiteix el govern rus en bloc arran de l'anunci de Putin de canvis polítics

El primer ministre Medvédev entén que la reforma modificarà l'equilibri de poder entre el govern rus i el parlament.

El primer ministre dimissionari, Dmitri Medvédev, en una imatge d'arxiu
El primer ministre dimissionari, Dmitri Medvédev, en una imatge d'arxiu / Ekaterina Shtukina / (Sputnik-Reuters)

El govern rus del primer ministre Dmitri Medvédev ha anunciat la dimissió en bloc després del discurs sobre l'estat de la nació del president Vladímir Putin, durant el qual ha manifestat la voluntat d'atorgar majors poders a la Duma, o cambra de diputats, entre altres canvis. Medvédev considera "correcte" que renuncie l'executiu tenint en compte els "canvis fonamentals en la Constitució de la Federació Russa" que ha proposat el cap del Kremlin. Entén que les esmenes constitucionals modificaran "l'equilibri de poder" entre el govern rus i la Duma.

Putin ha agraït a Medvédev el treball al capdavant de l'executiu i s'ha mostrat "satisfet" amb la seua gestió. "No es va poder fer tot, però mai es possible fer-hot tot", ha manifestat el president rus.

Una carrera política lligada a Putin

Medvédev va assumir posar-se al davant de l'actual govern al maig de 2018, després que Putin va quedar reelegit dos mesos abans com a cap del Kremlin, encara que ja va exercir aquest lloc entre 2012, quan Putin va tornar al Kremlin, i principis de 2018.

La tasca del primer ministre l'han criticada l'oposició parlamentària, l'extraparlamentària i bona part de la ciutadania. Només el 36% aprova la gestió, i la dimissió li l'han demanada repetidament durant els últims anys.

Medvédev, de 54 anys, va substituir Putin com a president rus (2008-2012) quan Putin va eixir del Kremlin després de dos mandats presidencials consecutius, molt criticat en un temps per opositors i governs occidentals. La seua carrera política ha estat íntimament relacionada amb Putin, amb qui comparteix origen –Sant Petersburg– i amb qui ha treballat estretament des de 1999, primer com a cap de campanya, cap d'administració presidencial i després com a primer ministre.

També et pot interessar

stats