Dimiteix en bloc el govern francés per a obrir un canvi polític al país

El president Macron nomenará altre primer ministre després de l'eixida d'Édouard Philippe per a donar un nou rumb al seu mandat.

El president de la República francesa, Emmanuel Macron i l'ara primer ministre en funcions, Edouard Philippe, durant la seua primera reunió de govern el juny de 2017
El president de la República francesa, Emmanuel Macron i l'ara primer ministre en funcions, Edouard Philippe, durant la seua primera reunió de govern el juny de 2017 / Christophe Petit Tesson (Efe/Epa)

El primer ministre francés, Édouard Philippe, ha presentat aquest divendres la dimissió en bloc de tot l'equip de govern que encapçala al president de la República, Emmanuel Macron. Aquest moviment obri ara la porta a una remodelació en el govern de França davant el nou escenari que ha deixat la crisi sanitària del coronavirus.

Macron, que vol donar un nou rumb al seu mandat quan queden menys de dos anys per a les eleccions presidencials de 2022, té previst nomenar un successor de Philippe "en les pròximes hores", segons ha confirmat el palau de l'Elisi. El fins ara primer ministre i l'actual equip continuaran gestionant els assumptes corrents fins que es nomene un nou executiu.

La renúncia del primer ministre -la fórmula que se sol emprar a França quan el president desitja un nou govern- no implica necessàriament que Philippe no puga rebre l'encàrrec de seguir al capdavant de l'executiu. Una opció que, no obstant això, sembla poc probable, ja que Macron ha admés una entrevista publicada aquest divendres en la premsa regional que canviarà el seu govern. Pel que fa a la sort de Philippe, però, s'ha mantingut hermètic.

De fet, la remodelació governamental es donava per descomptada després de la segona volta de les municipals del diumenge passat, tot i que l'arribada el nou equip pot retardar-se encara diversos dies.

L'ara primer ministre en funcions, podria tornar al càrrec que ocupava quan Macron el va escollir per a dirigir el seu executiu, l'alcaldia de la seua ciutat, Le Havre, ja que va ser elegit en les esmentades eleccions.

També et pot interessar

stats