Deu desapareguts i mil evacuats a Noruega per un corriment

El forat que s'ha generat té vora 700 metres de llarg i 300 d'ample.

Imatge del corriment de terra a Noruega
Imatge del corriment de terra a Noruega / Reuters

Un miler de persones han sigut evacuades i deu continuen desaparegudes per un lliscament de terres ocorregut a la població d'Ask, al sud de Noruega, que encara no està sota control.

“Mantenim oberta aquesta possibilitat, pensem que és real. Busquem supervivents, es tracta d'una acció de rescat”, ha dit aquest dijous en roda de premsa el líder de l'operatiu policial, Roger Pettersen. El lliscament de terra va començar cap a les 4:00 hora local al costat d'una zona residencial del municipi de Gjerdrum, 50 quilòmetres al sud d'Oslo, i ha provocat l'afonament d'una desena d'edificis.

Les autoritats noruegues han assegurat que la situació no està controlada, ja que la massa de sòl argilenc (de 700 metres de llarg i 300 metres d'ample) continua movent-se, la qual cosa complica les tasques de rescat, dificultades també per la gran quantitat de neu.

Per motius de seguretat no hi ha personal de rescat sobre el terreny i l'operatiu es desenvolupa amb helicòpters i usant drons. Deu persones han rebut atenció hospitalària, encara que totes per motius lleus. La policia local ha instat la ciutadania a no llançar focs artificials prop de la zona sinistrada i ha anunciat que entre les onze de la nit i la una de la matinada no sobrevolaran l'àrea helicòpters.

“Vindre ací ha sigut una experiència dramàtica. Aquest és probablement un dels pitjors corriments de terra que hem tingut, i amb les pitjors conseqüències”, ha assegurat la primera ministra noruega, Erna Solberg, en visitar Ask. El rei Harald ha enviat els seus millors desitjos i un missatge d'esperança als afectats en un comunicat. L'església local mantindrà les seues portes obertes durant els pròxims dies i les autoritats municipals han habilitat un centre de crisi, mentre els evacuats han sigut allotjats en hotels de la zona.

També et pot interessar

stats