Detingut l’alcalde de Riace per afavorir la immigració il·legal

Ada Colau ha criticat la detenció i ha fet una crida a la reacció de les ciutats europees.

Domenico Lucano, en una imatge d'arxiu
Domenico Lucano, en una imatge d'arxiu / Mario Laporta (AFP)

Domenico Lucano, alcalde de Riace, a la regió italiana de Calàbria, la ciutat que s'havia convertit en un símbol de l'acolliment de la immigració, es troba en arrest domiciliari sota l'acusació d'afavorir la immigració il·legal. Segons els mitjans italians, també se l’acusa d'irregularitats en la concessió dels contractes del servei de recollida de fem.

En una nota de la fiscalia de Locri s'explica que les mesures s'han emés després d'una investigació sobre la "gestió dels fons del Ministeri de l'Interior i de la delegació del govern de Reggio Calàbria a l'Ajuntament de Riace per a l'acolliment dels refugiats i sol·licitants d'asil polític".

Segons la premsa local, l'alcalde i la seua companya sentimental, Tesfahun Lemlem, a qui se li ha comunicat la prohibició de continuar a Itàlia, van violar algunes normatives per a facilitar l’obtenció de documents a immigrants per a romandre a Itàlia, com ara matrimonis de conveniència.

En els últims mesos, Lucano havia mantingut un enfrontament amb el ministre de l'Interior, Matteo Salvini, qui havia bloquejat els fons destinats a projectes d'acolliment a Riace després dels problemes de justificació de les despeses denunciats per la delegació del govern. Després d’això, va començar la recerca de la fiscalia que ha conclòs amb la detenció de Lucano.

El model d'acolliment als immigrants aplicat a Riace  havia fet la volta al món. L'alcalde d'aquesta localitat, amb un important problema de despoblació, s'havia bolcat en l'acolliment d'immigrants per a repoblar les cases abandonades, on ara viuen centenars d'estrangers.

Les cases van ser restaurades amb els fons europeus per a donar un habitatge als immigrants, els quals es van instal·lar en el país. Així mateix, es va crear treball amb tallers artesans i es van obrir nous restaurants. A més, la localitat va recuperar una guarderia i un col·legi, on s'impartien diversos idiomes.

El renàixer de Riace va ser fins i tot el tema del documental Il Volo, en el qual explicava la història de com Lucano havia aconseguit que el seu poble sobrevisquera gràcies a l'eficaç projecte d'acolliment de refugiats.

En 2016, la revista Forbes va incloure Lucano entre els 40 líders mundials més influents i el passat estiu l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va visitar el poble italià i va destacar el seu "exemple de bona política en l'acolliment" de refugiats i també "d’integració i lluita contra la xenofòbia"

Colau, crítica amb la detenció

Precisament, Colau ha criticat la detenció de l'alcalde de Riace, a qui s’ha referit com un "exemple d'acolliment i cohesió social".

Segons l’alcaldessa de Barcelona, "les ciutats europees hem de reaccionar” perquè l’ha detingut "la Itàlia de Matteo Salvini".

També et pot interessar

stats