Desenes de milers de persones protesten contra llei d'extradició a la Xina

La norma pretén que els tribunals locals puguen impedir certes extradicions, però l'antiga colònia britànica insisteix que el text intenta tapar un buit legal.

Manifestació aquest diumenge al Victoria Park de Hong Kong
Manifestació aquest diumenge al Victoria Park de Hong Kong / Thomas Peter (Reuters)

Les esmenes a la llei d'extradició propostes a Pequín, que pretenen traslladar a fugitius des de Hong Kong a la Xina, ha col·lapsat aquest diumenge els carrers. La nova llei permetria tramitar les sol·licituds entre jurisdiccions sense acords previs -en particular, la Xina i Taiwan- sense supervisió legislativa, escenari que es vist com un assalt a l'autonomia de les institucions de l'antiga colònia britànica.

El cèntric Victoria Park ha estat abarrotat fins a la nit per desenes de milers de persones vestides de blanc, el color triat per a la protesta, a més de paraigües grocs, símbol de les manifestacions en favor de la democràcia de 2014 conegudes com 'la revolució dels paraigües'.

El pla s'ha topat amb l'oposició de periodistes, activistes, polítics estrangers i empreses, que han expressat la seua preocupació pel risc que suposaria per als residents de la regió de la Xina que compta amb independència en diverses matèries legals, a més de la moneda. La norma pretén que els tribunals locals revisen els casos de manera individual i puguen vetar per a impedir certes extradicions, però l'executiu hongkongués insisteix que el text intenta tapar un buit legal.

El règim comunista, mancat de mecanismes de fiscalització i sense separació real de poders, es va comprometre en 1997 -quan la sobirania de Hong Kong li va ser retornada de mans de Londres- a mantindre el sistema deixat pels britànics fins a 2047, encara que la pressió de Pequín sobre l'arxipèlag augmenta progressivament.

També et pot interessar

stats