Desenes de civils morts en un atac israelià en una altra cua d'aliments a Gaza

L'exèrcit de Tel-Aviv corregeix per complet la versió inicial sobre l'incident amb cent morts en una entrega d'ajuda humanitària: nega que els soldats dispararen contra la multitud i assegura que les morts les va causar l'allau humana

Palestins ploren la mort d'un familiar mort en un atac aeri a Rafah
Palestins ploren la mort d'un familiar en un atac aeri a Rafah / Mohammed Salem (Reuters)

Israel ha tornat a disparar contra civils que esperaven ajuda humanitària. Desenes van morir i altres van resultar ferits diumenge a la ciutat de Gaza quan feia cua per a arreplegar sacs de farina. A última hora de la nit no s'havia aportat una xifra concreta de víctimes. "Els cossos estan escampats al carrer sense que ningú hi puga accedir, ningú s'atreveix a comptar-los", va manifestar el Ministeri de Sanitat de la Franja de Gaza, que gestiona la branca política de Hamàs.

Aquest dilluns, Israel no havia donat encara explicacions sobre l'atac. Sí que ho ha fet sobre el de la setmana passada, quan més d'un centenar de persones van morir mentre arreplegaven farina. L'exèrcit, que inicialment va reconéixer haver disparat contra la multitud, ha anat corregint la versió per a espolsar-se les culpes. En l'última, el portaveu Daniel Hagari, nega que les tropes dispararen i assegura que "els civils van perdre la vida xafats" per la mateixa allau humana que intentava assaltar el comboi de camions.

Segons Harari, Israel no va tindre cap responsabilitat. Ha sigut, però, la invasió israeliana la que ha situat la Franja de Gaza en una crisi alimentària sense precedents que situa en risc de desnutrició el 25% de la població i que només en l'última setmana va causar la mort d'uns deu o quinze xiquets per falta de menjar i aigua. La restricció militar a l'entrada d'ajuda humanitària ha fet que els països estiguen llançant racions d'aliments en paracaigudes des de l'aire. A la iniciativa s'han sumat els Estats Units, el principal aliat d'Israel. Ven armes a Tel-Aviv i entrega aliments als palestins víctimes d'aquelles. Israel diu haver deixat passar 14.000 camions d'ajuda humanitària en els cinc mesos d'operació militar. Aquest volum és inferior al que arribava en un sol mes abans de la guerra.

Dos atacs israelians més contra un camp de desplaçats a Rafah i contra un grup de persones que esperaven a les portes de l'hospital dels Emirats s'ha saldat amb almenys 14 víctimes mortals més. L'exèrcit de Tel-Aviv ja ha matat 30.400 persones (trenta vegades més que les víctimes de l'atemptat de Hamàs del 7 d'octubre) a la Franja, on també ha causat 72.000 ferits i hi ha 7.000 desapareguts sota les runes. El 70% dels cadàvers corresponen a dones i menors d'edat.

Kamala Harris demana un alto el foc immediat

"El Govern israelià ha de fer més per a augmentar significativament el flux d'ajuda. No hi ha excuses", va manifestar diumenge la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris. La mà dreta de Joe Biden va insistir a reclamar l'aplicació de manera immediata de l'alto el foc a Gaza temporal, de sis setmanes, que estan negociant Israel i Palestina. Harris es reunirà aquest dilluns amb el membre del gabinet de guerra israeliana Benny Gantz per a reiterar la postura dels Estats Units.

Segons els EUA Israel ha acceptat "més o menys" la proposta, mentre que Hamàs encara no ha acceptat una "categoria definida d'ostatges vulnerables", va afirmar dissabte un alt funcionari de la Casa Blanca.

També et pot interessar

stats