Desconnecten Vincent Lambert després de deu anys en estat vegetatiu

El cas manté dividida la família i ha obert el debat sobre l'eutanàsia a França.

Façana de l'hospital en què es troba Vincent Lambert
Façana de l'hospital en què es troba Vincent Lambert / Benoit Tessier (Reuters)

El dilluns de matí l'equip mèdic ha iniciat el protocol de desconnexió del francés Vincent Lambert, de 42 anys. Fa deu anys va patir un accident que el va deixar tetraplègic i en estat vegetal, i des de 2013, la decisió d'apagar la maquinària que el mantenia alimentat i hidratat ha dividit la seua família. 

Per una banda, els pares i dos germans estan en contra de la desconnexió. Asseguren que es tracta d'una eutanàsia encoberta i que és una "vergonya per a França", tal com ha declarat la mare, Viviane Lambert, a les portes de l'Hospital de Reims, on es troba el seu fill.

Els pares, catòlics conservadors, han esgotat totes les vies legals per a mantindre Vincent amb vida, i després d'anys d'embolic judicial, tant el Consell d'Estat -màxima instància de la justícia administrativa-, com el Tribunal Europeu de Drets Humans, han donat la raó als professionals de l'hospital. 

La dona de Vincent Lambert, cinc germans i germanes i un nebot del pacient també estaven a favor de la desconnexió. 

Símbol del debat sobre l'eutanàsia

L'eutanàsia està prohibida en França, però la llei tampoc permet mantindre les cures al pacient "de manera obstinada" si el seu estat és irreversible. La divisió del cas és excepcional i ha convertit Vincent Lambert en el símbol del debat sobre el suïcidi assistit. Les persones partidàries de l'eutanàsia esperen que aquest cas torne a obrir el debat sobre la mort digna a França.

En el debat han entrat també alguns responsables polítics, com ara la líder de l'extrema dreta, Marine Le Pen, i el candidat dels Republicans per a les eleccions europees del pròxim diumenge, François-Xavier Bellamy, que s'han alineat amb els pares i han demanat la intervenció del president, Emmanuel Macron.

També et pot interessar

stats