Descobreixen qui va revelar l'amagatall d'Anne Frank a Amsterdam als nazis

Una investigació internacional apunta que va ser un notari jueu qui va proporcionar la informació a la Gestapo a canvi de garantir la seguretat de la seua família

Retrat d'Ana Frank quan tenia 12 anys
Retrat d'Anne Frank quan tenia dotze anys

Un destacat notari jueu d'Amsterdam, Arnold van den Bergh, hauria revelat la direcció de l'annex secret, l'extensió posterior de l'edifici on s'amagava Anne Frank juntament amb la seua família a la capital neerlandesa durant la persecució nazi de la Segona Guerra Mundial. Suposadament, el funcionari va fer un tracte amb ells a canvi de garantir la seguretat de la seua família.

Un equip d'investigadors internacionals, entre ells l'agent jubilat de l'FBI Vince Pankoke ha fet perquisicions des de fa sis anys en un intent de resoldre el cas obert més antic de la història: qui va trair Anne Frank el 1944 revelant a la Gestapo la direcció del seu refugi a Amsterdam.

En uns resultats publicats aquest dilluns, 77 anys després de l'ocorregut, la investigació conclou que el notari hauria traït la família Frank "en defensa pròpia", una teoria que almenys el mateix pare de la jove, Otto Frank, va assumir com a vàlida, però no va voler fer pública per temors a l'antisemitisme en la postguerra, segons aquest equip.

La investigació encara no ha sigut revisada per experts independents. Es basa en l'estudi de nombroses dades, registres perduts i informació de testimonis morts, i "com que no hi ha proves d'ADN o imatges de vídeo en un cas tan antic, sempre caldrà confiar en l'evidència circumstancial". La teoria, tot i això, "té una probabilitat d'almenys el 85%", ha defensat Pankoke en la televisió pública dels Països Baixos.

La hipòtesi es basa en la còpia d'una nota anònima que va ser entregada a Otto Frank després de la Segona Guerra Mundial i que la recerca va localitzar entre els arxius d'un oficial de policia.

El Consell Jueu havia elaborat llistes d'adreces d'amagatalls amb la intenció de demostrar als alemanys que estava cooperant i, com a membre d'aquest organisme, Van den Bergh podia haver obtingut aquest arxiu de direccions que després va utilitzar per a intentar protegir els seus. Tot apunta que el funcionari va fer tot el possible fins a aconseguir un indult temporal de la deportació.

L'adreça va arribar a les mans d'un oficial alemany de les SS, que va enviar un grup d'efectius el 4 d'agost de 1944 a arrestar la família d'Anne Frank. La recerca, però, admet que falten encara proves concloents sobre com el notari va filtrar l'adreça i qui va escriure la nota anònima que va convéncer Otto Frank sobre aquesta teoria.

Es va fer servir intel·ligència artificial per a buscar informació entre 66 gigaoctets d'informació. Buscaven, per exemple, connexions entre les batudes en altres amagatalls, per a eliminar la teoria que el descobriment fora coincidència i per a traçar un mapa dels residents de l'annex secret o Casa de darrere, on la jove Anne Frank va escriure en el seu famós diari.

També et pot interessar

stats