Descobreixen uns filaments rars i inèdits al centre de la Via Làctia

Es tracta d’estructures horitzontals distribuïdes de manera radial i molt diferents de les úniques que es coneixien fins ara

Imatge dels angles de posició de tots els filaments —llargs i curts— codificats per colors
Imatge dels angles de posició de tots els filaments —llargs i curts— codificats per colors / F. Yusef-Zadeh, R. G. Arendt, M. Wardle i I. Heywood, autors de l'estudi

Un equip internacional d'astrofísics ha descobert uns filaments ocults al centre de la Via Làctia (a 25.000 anys llum de la Terra), que són molt diferents dels únics filaments que es coneixien fins ara i que foren descoberts el 1984.

Els primers filaments, trobats per Farhad Yusef-Zadeh, de la Universitat Northwestern, eren gegantescos i unidimensionals i penjaven verticalment prop de Sagitari A, el forat negre supermassiu central de la nostra galàxia. Els detectats ara —també descoberts per Yusef-Zadeh i el seu equip— són horitzontals, molt més curts i estan situats radialment, com els radis d'una roda. I encara que totes dues poblacions tenen alguna similitud, són molt diferents i es creu que tenen orígens diferents.

A més, els filaments verticals agranen la galàxia i s'eleven fins a 150 anys llum d'alçària. Els horitzontals s'assemblen més als punts i ratlles del codi Morse i puntuen només un costat de Sagitari A. Els detalls de l'estudi s'han publicat aquest divendres en The Astrophysical Journal Letters i es poden consultar en aquest enllaç.

Yusef-Zadeh afirma que va ser una sorpresa trobar de sobte una nova població d'estructures que semblen apuntar en direcció al forat negre i que hagueren de treballar molt per comprovar que no era una errada. Gràcies a tota la faena desenvolupada durant quatre dècades d’investigació han descobert que els filaments no són aleatoris, sinó que sembla que estan lligats al flux d'eixida del nostre forat negre, explica. 

Imatge mosaic dels filaments obtinguda amb telescopi MeerKAT amb una resolució de 4 polzades (dalt) / Imatge similar però filtrada amb una resolució de 6,4 polzades (baix)
Imatge mosaic dels filaments obtinguda amb telescopi MeerKAT amb una resolució de 4 polzades (dalt) / Imatge similar però filtrada amb una resolució de 6,4 polzades (baix) / F. Yusef-Zadeh, R. G. Arendt, M. Wardle i I. Heywood, autors de l'estudi

Després de descobrir els filaments verticals l'any 1984, Yusef-Zadeh i el seu equip va trobar també dues gegantesques bambolles emissores de ràdio a prop de Sagitari A i, més recentment, el 2022, revelaren vora 1.000 filaments verticals, que apareixien en parelles i cúmuls, sovint apilats a igual distància l'un al costat de l'altre, com les cordes d'una arpa.

Totes les seues troballes han sigut possibles gràcies a la millora de la tecnologia radioastronòmica, en particular al telescopi MeerKAT de l'Observatori Radioastronòmic Sud-africà, que “ha canviat les regles del joc”.

El treball de l’equip, tot just ha començat, afirma, ja que queden molts misteris per aclarir sobre els mecanismes i l'origen d’aquesta troballa.

Més diferències que similituds

Encara que totes dues poblacions descobertes per l’equip de Yusef-Zadeh comprenen filaments unidimensionals que poden veure's amb ones de ràdio i semblen lligades a activitats al centre galàctic, la seua semblança acaba ací.

Els filaments verticals són perpendiculars al pla galàctic, mentre que els horitzontals són paral·lels al pla, però apunten radialment cap al centre de la galàxia, on es troba el forat negre. A més, els verticals són magnètics i relativistes, mentre que els horitzontals sembla que emeten radiació tèrmica.

Els filaments verticals arriben a partícules que es mouen a velocitats pròximes a la de la llum i els filaments horitzontals sembla que acceleren material tèrmic en un núvol molecular. A més, els filaments verticals també ocupen l'espai al voltant del nucli de la galàxia, mentre que els horitzontals semblen estendre's cap a un sol costat, apuntant cap al forat negre.

Pel que fa al nombre i mesura, hi ha diversos centenars de filaments verticals i només alguns centenars de filaments horitzontals. Els filaments verticals tenen fins a 150 anys llum d'altura mentre que els horitzontals només fan entre 5 i 10 anys llum de longitud.

També et pot interessar

stats