Descobreixen un planeta de la grandària de la Terra, potencialment cobert de volcans
Ha rebut el nom de LP 791-18d i podria tindre erupcions volcàniques amb tanta freqüència com Io, un dels satèl·lits de Júpiter
Una investigació internacional ha trobat un exoplaneta de la grandària de la Terra que podria estar cobert de volcans. Ha rebut el nom de LP 791-18d i podria tindre erupcions volcàniques amb tanta freqüència com Io, un dels satèl·lits de Júpiter, l’objecte amb més activitat geològica del sistema solar.
L’estudi l'ha publicat la revista Natura i recull que aquest cos celeste orbita al voltant d’una estrela nana situada a 90 anys llum de distància, a la constel·lació Cràter.
L'equip, que ha comptat amb la participació de l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC), ha estimat que és lleugerament més gran i més massiu que la terra. LP 791-18d, està ubicat en un sistema planetari on ja es coneixien altres dos planetes, LP 791-18 b i c.
El planeta interior b és aproximadament un 20% més gran que la Terra i el c, l'exterior, té unes 2,5 vegades la grandària del nostre planeta i té quasi nou vegades la seua massa, segons recull una nota del IAC. Durant cada òrbita, els planetes d i c passen molt a prop l'un de l'altre i cada pas pròxim del planeta c, més massiu, produeix una estirada gravitatòria sobre el planeta d, fent que la seua òrbita siga una mica el·líptica. En aquesta trajectòria, el planeta d, es deforma lleugerament cada vegada que gira al voltant de l'estrela.
"Aquestes deformacions poden crear suficient fricció interna per a calfar substancialment l'interior del planeta i produir activitat volcànica en la seua superfície", explica Merrin Peterson, estudiant de postgrau de la Universitat de Mont-real (UdeM) que ha liderat l'estudi.
El planeta d es troba a la vora interior de la zona habitable, l'interval de distàncies a una estrela en el qual podria haver-hi aigua líquida a la superfície. Així, si el cos celeste és tan actiu geològicament com sospita l'equip d'investigació, podria mantindre una atmosfera i les temperatures podrien descendir prou en el costat nocturn del planeta perquè l'aigua es condensara a la superfície.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Condemnats a 20 i 12 anys de presó dos dels quatre acusats d’abús sexual a una menor a la Vall d’Albaida
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part