Els demòcrates recuperen el control del Congrés d'Estats Units

Donald Trump mantindrà el control sobre el Senat.

Simpatitzants democràtes
Simpatitzants democràtes / Erik S. Lesser (Efe)

Els demòcrates han furtat la majoria als republicans en la Cambra de Representants dels Estats Units. Una victòria vaticinada per les enquestes que suposarà un fre a l'agenda de Donald Trump en el Congrés.

A falta de conéixer el recompte de molts estats de la costa oest, la projecció apunta que els demòcrates han guanyat els 23 escons que necessitaven per a assolir la majoria al Congrés. Així i tot, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha qualificat el resultat de les eleccions legislatives de "tremend èxit".

"Un tremend èxit aquesta nit. Gràcies a tots!", ha escrit Trump en un tuit.

Durant el seu discurs de victòria, la líder demòcrata de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ha assegurat que els resultats serviran per a posar fi a la divisió que viuen els EUA i ha insistit que recuperar el Congrés, en mans conservadores des de fa huit anys, no té a veure amb les diferències partidistes, sinó amb "conservar els valors constitucionals".

"Amb aquesta nova majoria demòcrata, honrarem els valors dels nostres pares fundadors", ha dit la congressista per Califòrnia, qui ha subratllat la necessitat de "restaurar el control i la divisió de poders" als EUA, després de dos anys de control absolut republicà en la Casa Blanca i les dos cambres.

Pelosi, primera dona presidenta del Congrés en la història

Pelosi es va convertir l'any 2006 en la primera dona a arribar a la presidència de la Cambra de Representants en la història, però el 2010 els demòcrates van perdre la majoria en favor dels republicans, moment des del qual ha sigut la líder de la minoria.

No obstant això, al llarg de la campanya una part del seu partit li ha demanat que deixe espai a altres congressistes per a posar-se al capdavant dels progressistes en el Congrés, la qual cosa li ha comportat també nombroses crítiques també per part dels republicans.

També et pot interessar

stats