Els demòcrates qualifiquen Trump d’“incitador en cap” de l'assalt al Capitoli

En la segona jornada del judici, l'acusació ha exhibit imatges inèdites de l'atac i ha articulat un al·legat contundent contra l'expresident.

El legislador demòcrata Jamie Raskin duant el seu al·legat contra Trump a Washington
El legislador demòcrata Jamie Raskin duant el seu al·legat contra Trump a Washington / Reuters

L'acusació, formada per nou congressistes demòcrates, ha perfilat l'expresident dels Estats Units Donald Trump com l’“incitador en cap” de la gentalla que va assaltar el Capitoli, i l'han acusat d’“encoratjar deliberadament” la violència per a intentar mantindre's en el poder. En aquesta segona jornada del judici polític (impeachment) contra Trump, els demòcrates han exhibit imatges inèdites de l'atac al Capitoli del passat 6 de gener, i han articulat un al·legat contundent contra l'expresident.

“Les proves demostraran que Donald Trump va abdicar del seu paper com a comandant en cap i es va convertir en l'incitador en cap d'una insurrecció perillosa”, ha dit el legislador demòcrata Jamie Raskin.

Els demòcrates han projectat vídeos gravats per les càmeres de seguretat del Capitoli que no havien eixit a la llum fins ara, així com enregistraments també inèdits de les comunicacions policials per ràdio d'aquell dia. Aquests documents els van permetre reconstruir, pas a pas, l'extraordinari atac i com es van colar en l'edifici, just quan els congressistes i senadors estaven reunits per a ratificar la victòria electoral de l'ara president Joe Biden.

Els vídeos de les càmeres de seguretat, combinats amb altres gravats per la premsa i els mateixos assaltants, van mostrar com de prop que van estar els seguidors de Trump del llavors vicepresident Mike Pence, al qual alguns van demanar “penjar” per haver-se negat a impedir que el Congrés certificara la victòria de Biden.

Les imatges també han mostrat com el personal de l'oficina de la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, es va atrinxerar en un despatx molt poc abans que la gentalla arribara a l'oficina de la congressista demòcrata. “El president Trump va posar una diana a la seua esquena (de Pence i de Pelosi) i va enviar una turba al Capitoli per a caçar-los”, ha sentenciat Plaskett.

També han projectat un vídeo gravat per la càmera adherida a l'uniforme d'un policia, que mostra com la multitud l’apallissava mentre estava en el sòl, i van revelar com els agents desplegats prop del Capitoli van demanar reforços quasi mitja hora abans que la turba entrara en l'edifici.

Acusen Trump de provocar la fúria dels seus votants

L'acusació ha argumentat que, amb les seues denúncies sense proves de frau electoral, Trump va sembrar durant setmanes les llavors de l'assalt al Capitoli, i després de provocar la fúria dels seus votants, els va espentar a actuar, amb un discurs aquell dia a Washington en el qual va instar els seus seguidors a marxar cap al Congrés i lluitar.

Els responsables de l'acusació són conscients de com d’improbable és que el procés acabe en una condemna per a Trump, ja que per a això necessitarien un mínim de 67 vots (dos terços del Senat), i els demòcrates només controlen 50 escons de la cambra. Sense aquesta condemna, els demòcrates no podran aconseguir el seu objectiu principal: la inhabilitació de Trump per a exercir càrrecs polítics en el futur.

S'espera que acaben aquest dijous el seu al·legat contra Trump i donen pas als arguments dels advocats del president, qui no té previst atestar en persona. La defensa de Trump tindrà –igual que l'acusació– un màxim de 16 hores per a exposar el seu cas, i s'espera que el judici polític puga acabar com a prompte aquest mateix cap de setmana, llevat que es decidisca convocar a testimonis.

També et pot interessar

stats