Els demòcrates inicien el procés per a un segon juí polític a Donald Trump

L’acusen d’"incitar a la insurrecció" durant l'assalt al Capitoli la setmana passada.

Imatges de l'assalt al Capitoli
Imatges de l'assalt al Capitoli / Reuters.

L'oposició demòcrata a la Cambra de Representants dels Estats Units ja ha començat a pressionar perquè el president ixent, Donald Trump, dimitisca el càrrec. Aquest dilluns han fet el primer pas per a posar en marxa un nou juí polític en contra del mandatari, el segon impeachment a què s'enfrontarà en poc més d'un any. En la resolució que han presentat els diputats i diputades acusen formalment Trump d"'incitar a la insurrecció" per la seua responsabilitat en el violent assalt al Capitoli la setmana passada, que va obligar a interrompre la sessió que havia de certificar la victòria de Joe Biden com a nou president del país. El document assenyala que Trump va assistir a un míting polític poc abans que els seus acòlits irromperen en la Cambra de Representants, i afirma que va fer declaracions que "van animar i previsiblement van desembocar en" les accions il·legals que hi van ocórrer.

El procediment aplana el camí per a acusar oficialment Trump amb els càrrecs polítics que se li imputen en l'escrit. S'espera que la Cambra de Representants, controlada per majoria demòcrata, vote aquest assumpte dimecres, segons ha avançat el congressista demòcrata Dan Kildee, un dels impulsors de la resolució. El document compta ja amb l'aval de 210 congressistes, fet que pràcticament garanteix que Trump serà formalment acusat i convertirà un republicà en el primer president en la història dels Estats Units a ser acusat dues vegades a través d'un impeachment. Perquè tire avant el text cal una majoria simple de 218 vots, i el Partit Demòcrata controla 222 escons.

L'acusació formal en la cambra baixa obligaria el Senat, encara sota control republicà, a iniciar un segon juí polític contra Trump, després del celebrat fa un any per les seues pressions a Ucraïna. La cambra alta, però, no té previst reprendre l'activitat fins al 19 de gener, un dia abans que el president electe, Joe Biden, arribe al poder.

Els demòcrates consideren encara així necessari sotmetre Trump a impeachment per la seua responsabilitat en l'assalt al Capitoli i, encara que no podran destituir-lo, han inclòs en la resolució una altra conseqüència que sí que l'afectaria: la inhabilitació per a ocupar futurs càrrecs polítics.

Abans que el ple de la Cambra de Representants vote sobre el judici polític, els demòcrates volen donar una última oportunitat al vicepresident ixent, Mike Pence, perquè intente destituir Trump segons arreplega el procediment estableit en l'esmena 25 de la Constitució estatunidenca. El text diu que el vicepresident pot reemplaçar el president si declara per escrit, amb el suport d'una majoria del gabinet, que el mandatari "és incapaç" d'exercir el càrrec. Pence, no obstant això, s'ha negat fins ara a activar aquesta via i és molt improbable que ho faça.

També et pot interessar