La demòcrata Nancy Pelosi, nova presidenta de la cambra baixa dels Estats Units

La representant de Califòrnia liderarà l’oposició a Donald Trump durant la segona meitat del president nord-americà.

El representant demòcrata de Califòrnia Adam Schiff amb la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi
El representant demòcrata de Califòrnia Adam Schiff amb la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi / Erik S. Lesser (Efe)

La nova legislatura del Congrés als Estats Units ha començat amb el control demòcrata de la Cambra de Representants i una majoria republicana al Senat. Mentrestant, una quarta part del govern del president, Donald Trump, es troba parcialment tancada des de fa tretze dies.

La demòcrata, Nancy Pelosi, serà qui presidirà la cambra baixa, càrrec que ja va ocupar entre 2007 i 2011. Després de confirmar-se, Pelosi ha assegurat que reobriran l’administració “per a satisfer les necessitats del poble estatunidenc, protegir les fronteres i respectar els treballadors”.

La veterana representant de Califòrnia, de 78 anys, ha manifestat que se sent orgullosa de ser presidenta de la Cambra de Representants “quan se celebren cent anys del dret al vot femení i en la cambra baixa hi ha més de cent dones”.

Després de recuperar el control del Congrés, els demòcrates tindran ara l’oportunitat d’obrir investigacions sobre l’executiu nord-americà a través de diferents comités de la cambra, com ara el judicial.

Pelosi planeja així fer que Trump encare, des de la cambra baixa, diferents fronts: des d’investigar les morts de xiquets migrants sota la custòdia del govern fins a exigir les declaracions d’impostos del mandatari.

Parada en l’administració nord-americana

Mentre l’atenció estava en el Capitoli per l’inici del nou Congrés, Trump s’ha manifestat sobre l’actual tancament parcial de l’administració nord-americana, n’ha responsabilitzat els demòcrates i assegura que es tracta d’una estratègia electoral del partit rival.

“El tancament de l’administració es deu, únicament, a les eleccions presidencials de 2020. Els demòcrates saben que no poden guanyar sobre la base de tots els assoliments de Trump. Per a ells, és estrictament un joc polític”, ha afirmat el governant en el seu compte de Twitter.

Des del passat 22 de desembre, l’administració va entrar en el seu tercer tancament parcial d’aquest govern després que la negociació entre republicans i demòcrates en el Congrés arribara a un punt mort arran de l’exigència Trump que el projecte de pressupostos incloga una partida de més de 5.000 milions de dòlars per a finançar el mur fronterer.

També et pot interessar

stats