Demanen a May que accelere els preparatius si no se signa l'acord comercial sobre el Brexit

Polítics britànics assenyalen que Londres ha de reservar-se el dret d'anar-se'n i no aportar els 39.000 milions de lliures.

Una manifestant agita una bandera europea durant la manifestació anti-Brexit
Una manifestant agita una bandera europea durant la manifestació anti-Brexit / Andy Rain (Efe)

Dos anys després del referèndum del Brexit, els britànics no tenen clar com es resoldrà el conflicte entre el Regne Unit i la resta d'Europa. Polítics i economistes britànics han demanat hui a la primera ministra, Theresa May, que accelere els preparatius en cas que el Regne Unit no arribe a un acord comercial sobre el Brexit en les negociacions amb la Unió Europea (UE).

En una carta, seixanta exmembres del Govern, diputats, economistes i empresaris demanen a May que emeta ordres als ministeris perquè comencen els preparatius per si el Regne Unit ha de regir-se per les regles de l'Organització Mundial de Comerç (OMC). 

Actualment, Londres i Brussel·les negocien els termes d'un pacte sobre la retirada del Regne Unit de la UE, que es concretarà el 29 de març de 2019, però sense avançar sobre els termes de la relació comercial que tindran ambdues parts.

En la missiva, divulgada als mitjans, els signants assenyalen que Londres ha de reservar-se el dret d'anar-se'n sense un acord comercial i no aportar els 39.000 milions de lliures (uns 44.070 milions d'euros) que ha oferit a la UE com a acord del divorci.

Així mateix, la missiva indica que Londres prefereix "un acord de lliure comerç entre el Regne Unit i la UE que siga de mutu benefici per a ambdues parts".

Marxa multitudinària en el segon aniversari del Brexit

La carta ix a la llum un dia després que milers de persones es manifestaren a Londres per a exigir la convocatòria d'una segona votació sobre els termes de l'acord de retirada britànica. La cita coincideix amb el segon aniversari del referèndum britànic sobre la UE, en el qual el Regne Unit va votar posar fi a més de 40 anys de participació en el bloc europeu.

També et pot interessar

stats