Defensa confirma que es paralitza la venda d'armes a l'Aràbia Saudita

El ministeri cancel·la el subministrament de 400 bombes que es podrien utilitzar per a atacar el Iemen.

Compromís va demanar al Congrés que se suspenguera la venda d'armes a l'Aràbia Saudita el 13 d'abril
Compromís va demanar al Congrés que se suspenguera la venda d'armes a l'Aràbia Saudita el 13 d'abril / Europa Press

El Ministeri de Defensa ha confirmat aquest dimarts que s'han iniciat els tràmits per a paralitzar la venda a l'Aràbia Saudita de 400 bombes de precisió làser de l'exèrcit espanyol.

Fonts del ministeri han corroborat que es retornaran els 9,2 milions d'euros cobrats per la venda d'aquest material, i que això deixarà sense efecte el contracte signat entre Espanya i l'Aràbia Saudita al gener de 2015. Segons la informació que va avançar anit la Cadena SER sobre aquesta paralització, les bombes de precisió es podrien utilitzar per a atacar el Iemen.

El 16 d'agost Defensa va afirmar que revisaria la venda d'armes encara en tràmit "que pogueren implicar un ús directe contra població civil", com va ocórrer en l'atac contra un autobús amb xiquets al Iemen al principi d'agost.

Signatures contra el comerç d'armes

Aquest dimarts els màxims responsables d'Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón, promotores de la campanya “Armes sota control”, lliuraran a la secretària d'Estat de Comerç, Xiana Méndez, les signatures que han arreplegat contra la venda d'armament a Israel i a l'Aràbia Saudita.

En aquesta reunió, els representants de les quatre ONG reclamaran al govern el "cessament immediat" de la venda a aquests dos països d'armes que es puguen utilitzar "per a cometre atrocitats al Iemen o en els territoris palestins ocupats" i també exigiran "la fi del secretisme en les exportacions d'armes".

El pròxim 7 de setembre Méndez compareixerà en la comissió de Defensa del Congrés per a informar sobre la venda d'armes i el material de defensa de doble ús, com estableix la llei.

Segons Amnistia Internacional, Espanya va vendre a l'Aràbia Saudita en 2017 uns 270 milions d'euros en material militar, quantitat que s'eleva fins a poc més de 900 milions si es comptabilitza des de 2015, quan va esclatar el conflicte al Iemen.

També et pot interessar

stats