La cúpula d’Alba Daurada és declarada organització criminal

El Tribunal d’Apel·lacions d’Atenes ha pres una decisió sobre el partit neonazi que fa història a Grècia i en el moviment antifeixista

Magda Fyssa, mare del raper Pavlos Fyssas, assassinat en 2013 per membres del grup Alba daurada. (Reuters)
Magda Fyssa, mare del raper Pavlos Fyssas, assassinat en 2013 per membres del grup Alba daurada. (Reuters)

El Tribunal d’Apel·lacions d’Atenes ha declarat aquest dimecres la cúpula del partit neonazi Alba Daurada, inclòs el seu líder, Nikolaos Mijaloliakos, culpable de dirigir una organització criminal. La decisió fa història a Grècia i en el moviment antifeixista, en entendre que els crims comesos pels membres i militants del partit polític neonazi, que va arribar a ser tercera força política del país, es van realitzar sota l’empara i ordres d’Alba Daurada.

Mijaloliakos i altres sis líders d’Alba Daurada van ser declarats culpables de direcció de banda criminal, mentre que díhuit persones més ho van ser de pertinença a aquesta organització criminal.

Mijaloliakos i altres sis líders d’Alba Daurada han sigut declarats culpables de direcció de banda criminal, mentre que díhuit persones, la majoria d’elles exdiputats, ho han sigut de pertinença a aquesta organització criminal. A més, Mijaloliakos i els exdiputats del partit nazi Yannis Lagós i Ilias Kasidiaris han sigut declarats culpables per possessió d’armes. Tan sols deu dels 68 acusats van estar presents a la sala per a escoltar la sentència.

Gran expectació i algun disturbi

En el moment en el qual s’ha fet pública la decisió, milers de persones han aplaudit i victorejat la decisió del Tribunal, en una manifestació multitudinària enfront de la sala, que segons la Policia ha atret de moment al voltant de 20.000 persones. Poc després, un xicotet grup de manifestants ha llançat còctels Molotov i la policia antidisturbis, que ha desplegat uns 2.000 agents a Atenes amb vista al veredicte, ha respost llançant a la multitud gasos lacrimògens, granades atordidores i dispersant-la amb un gran canó d’aigua.

Emoció en la família del raper antifeixista assassinat en 2013

Mentrestant, a la sala han ressonat els aplaudiments i s’ha fet evident l’emoció de la família del raper antifeixista Pavlos Fyssas, l’assassinat del qual en 2013 va ser l’espurna que va portar a aquest judici.

Yorgos Rupakiás, l’assassí confés del raper i militant d’Alba Daurada, va ser declarat culpable de tots els càrrecs, i igualment 18 dels 20 restants acusats. Els altres dos, es van lliurar per falta d’evidències.

El partit d’ultradreta Alba Daurada es va quedar fora del parlament en les eleccions celebrades a Grècia al juliol de l’any passat en obtindre menys del 3% dels vots.

També et pot interessar

stats