Cuba vota una nova Constitució amb reformes, però sense renunciar al comunisme

La carta magna ofereix canvis importants com el reconeixement de la propietat privada i les inversions estrangeres.

Un home vota a l'Havana en el referèndum sobre la nova Constitució de Cuba
Un home vota a l'Havana en el referèndum sobre la nova Constitució de Cuba / Ernesto Mastrascusa (Efe)

Els cubans han acudit aquest diumenge a les urnes, en una jornada sense incidents, per a decidir sobre una nova Constitució que no modifica el sistema polític ni les aspiracions comunistes, però plasma la tímida obertura econòmica i social de l'última dècada.

Dels més de huit milions d'electors censats, d'una població d'11,2 milions, el 81,5% ja havien votat una hora abans del tancament de les urnes, segons dades difoses per la Comissió Electoral Nacional. El resultat de la votació es coneixerà al llarg d'aquest dilluns.

La redacció final del text és resultat d'un procés de consulta popular en el quan s'han incorporat 760 esmenes. La nova constitució cubana manté al Partit Comunista de Cuba (PCC) com a "força dirigent superior de la societat" i ratifica el comunisme com a aspiració. Com a novetats reconeix la propietat privada, considera la inversió estrangera necessària, institueix les figures del president de la República i el primer ministre, i estableix un límit de dos mandats presidencials consecutius.

A Cuba no se celebrava un procés d'aquest tipus des de 1976, quan es va votar l'actual Carta Magna. Per a molts, aquest referèndum serveix de termòmetre sobre el suport al govern liderat per Miguel Díaz-Canel, qui va substituir a Raúl Castro l'abril de 2018. És també la primera vegada en dècades que els cubans tenen l'opció real de triar "no" en una papereta electoral.

Batalla en les xarxes gràcies als mòbils amb internet

Díaz-Canel ha donat per fet aquest matí que la ciutadania donarà suport a un text que "amplia els drets a tots" i "formula un estat socialista de dret". Encara que tot fa preveure que guanyarà el "sí" per un ampli marge, l'arribada del servei d'internet per 3G en els telèfons cel·lulars ha propiciat una batalla en les xarxes socials entre l'oficialisme, partidari de la Constitució, i els seus detractors, que han cridat a rebutjar-la o a abstindre's en el referèndum.

D'altra banda, l'assessor del seguretat nacional de la Casa Blanca, John Bolton, ha qualificat en Twitter el referèndum cubà com "un altre engany" per a "encobrir la tirania" del "règim".

També et pot interessar

stats