Cuba suspén la manifestació LGTBI i deté dos activistes dels drets sexuals

Les autoritats justifiquen la decisió per la conjuntura econòmica de l’illa, que es podria acostar a una forta recessió.

Cubans i cubanes es manifesten pels drets LGTBI
Cubans i cubanes es manifesten pels drets LGTBI / Efe

A Cuba tots els anys se celebra la marxa de l’orgull gai. L’organitza el Centre Nacional d’Educació Sexual, que dirigeix Mariela Castro, filla de l’expresident Raúl Castro.

Enguany les autoritats han suspés l’acte. Expliquen que la causa és la conjuntura econòmica, és a dir, la previsió d’una forta recessió al país. Una conjuntura determinada per la crisi a Veneçuela, pel bloqueig dels EUA i, des de fa unes setmanes, per la incidència que hi puga tenir l’activació de la nord-americana llei Helms-Burton. Aquesta llei permet tramitar als EUA denúncies per pèrdues patrimonials derivades de la Revolució Cubana del 1959.

Els col·lectius LGTBI, davant la falta de convocatòria oficial, han fet espontàniament la marxa, o conga, com l’anomenen els cubans. La manifestació ha transcorregut pel centre de l’Havana, amb una nombrosa assistència.

Tot i el caràcter pacífic i ordenat de la marxa, en un punt del recorregut, efectius de la policia han comminat els manifestants a acabar la manifestació. Tot i que s’hi havien produït greus enfrontaments, la policia va detenir dos activistes LGTBI.

Pugna entre els LGTBI i el poder religiós a Cuba

Els impediments que la policia ha posat perquè la manifestació LGTBI acabara tranquil·lament i pacífica contrasten paradoxalment amb les polítiques de l’administració cubana en defensa dels drets relacionats amb la diversitat sexual.

De fet, al projecte de nova Constitució del país s’hi havia inclòs el dret al matrimoni entre persones del mateix sexe. Però aquesta disposició va ser suprimida del text abans de la celebració del referèndum. La rectificació va ser atribuïda a les pressions dels evangelistes, grup cristià molt arrelat a tot Amèrica Llatina. La Constitució es va aprovar en referèndum el febrer passat, però els drets sexuals s’hi quedaren fora.

Amb tot, la igualtat sexual i els drets LGTBI formen part de les polítiques del govern cubà. Es gestionen des del Centre Nacional d’Educació Sexual, que dirigeix Mariela Castro, pedagoga i psicòloga, activista dels drets sexuals i promotora a l’illa dels mètodes de prevenció de la sida.

També et pot interessar

stats