Cuba obri un procés de consulta nacional sobre el projecte de nova Constitució

Recollirà els suggeriments dels ciutadans en el text ja analitzat per l’Assemblea Nacional que després d’aquest procés serà sotmés a referèndum al febrer de 2019.

Una vegada finalitzat el termini d’aportacions, el document, que ja ha sigut analitzat per l’Assemblea Nacional, serà sotmés a referèndum al febrer de 2019
Una vegada finalitzat el termini d’aportacions, el document, que ja ha sigut analitzat per l’Assemblea Nacional, serà sotmés a referèndum al febrer de 2019

A partir de hui, la ciutadania cubana podrà participar en el procés de consulta nacional per a avaluar el projecte de nova constitució. Els cubans podran fer-hi qualsevol tipus de suggeriment. “Totes les propostes que la població faça es tindran en compte, sense que cap en quede fora”, va indicar Marcela González, integrant de l’equip nacional de processament de les aportacions populars, que va precisar que una proposta és aquella que apunta a transformar el contingut del document a través d’una modificació, addició, eliminació o dubtes. Una vegada finalitzat el termini d’aportacions, el document, que ja ha sigut analitzat per l’Assemblea Nacional, serà sotmés a referèndum al febrer de 2019.

El document, proposat com a nova Carta Magna de la República de Cuba, substituirà el de 1976 i incorpora 224 articles dividits en 11 títols, 24 capítols i 16 seccions, i ja va ser debatut i aprovat pel Parlament al final del juliol passat. Entre les novetats de l’avantprojecte, que no inclou modificacions del sistema polític, figuren el reconeixement de la propietat privada, l’eliminació de les al·lusions al comunisme, la creació d’un primer ministre i la redefinició del matrimoni com a la unió entre dues persones, sense especificar-ne sexe, la qual cosa obri les portes a una possible legalització del matrimoni homosexual.

A partir de la publicació del text provisional fa dues setmanes en paper imprés, l’empresa estatal Correus de Cuba ha venut uns 600.000 exemplars a l’illa mentre que llocs digitals oficials també n’han reproduït el document i en permeten la descàrrega amb l’objectiu que puga ser estudiat prèviament.

Tots els cubans residents dins i fora de l’illa han sigut convocats per a pronunciar-se sobre el projecte en els pròxims tres mesos, encara que de moment no s’ha precisat si els qui viuen en altres països podran votar en el referèndum.

També et pot interessar

stats