Crisi oberta entre els Estats Units i l'Iran

Des dels Estats Units, els demòcrates critiquen Trump, i des d'Europa es demana parar la violència.

VÍDEO | Crisi oberta entre els Estats Units i l\'Iran

Crisi oberta entre els Estats Units i l'Iran, que lluny de perdre força, està més a prop d'un conflicte total després de l'assassinat del general Soleimani, a Bagdad. 

Aquest dissabte, Rohani ha advertit els Estats Units que les repercussions per l'assassinat del comandant de la Guàrdia Revolucionària Qasem Soleimani tindran el seu ressò a la regió, ara i en els pròxims anys. "Els nord-americans no s’han adonat del gran error que han comés. Els efectes d'aquest error els veuran no només ara, sinó al llarg dels pròxims anys", ha subratllat Rohani durant la visita a la família de Soleimani.

Donald Trump ha justificat la mort com una acció per a parar una guerra. A més, els Estats Units han anunciat l'enviament de fins a 3.500 soldats més a l'Iraq. 

Per la seua banda, Josep Borrell, l'alt representant de la Unió Europea per als Assumptes Exteriors, ha demanat a totes les parts que posen fre a l'actual cicle de violència.

La decisió de Trump de matar Soleimani també ha rebut crítiques internes. Els demòcrates qüestionen que no s'haja informat la Cambra de Representants. El candidat del Partit Demòcrata, Jou Biden, ha dit que Trump augmenta el risc de guerra.

El president nord-americà va abandonar el maig del 2008 l'acord nuclear que Obama havia signat amb l'Iran, Rússia, la Xina, França, Alemanya i el Regne Unit. A partir d'aquell moment, els Estats Units han intensificat les sancions a l'Iran, país que al seu torn incompleix l'acord nuclear al qual encara donaven suport sis països.

També et pot interessar

stats