La crisi d'Ucraïna manté en suspens el món: Macron i Putin coincideixen que cal una desescalada

França encapçala el principal intent negociador en aquesta crisi

Vicent Montagud, enviat especial a Ucraïna

La crisi d'Ucraïna manté en suspens el món. La tensió es va iniciar el novembre passat, quan el president del país avisà que Rússia havia acumulat al voltant de cent mils soldats en les seues fronteres. Aquestes tropes es concentren al sud-est d'Ucraïna, prop de les regions separatistes del Donbass i al llarg de la frontera nord fins a Bielorússia, que també acull forces russes. Rússia compta, a més, amb la flota del mar Negre. 

En l'altre costat, l'OTAN ja disposava de quatre batallons multinacionals en les tres repúbliques bàltiques i a Polònia. Hi ha 300 militars espanyols a Estònia. Amb l'agudització de la crisi, els Estats Units ressituaran a l'Europa oriental 8.500 soldats. 

Espanya, per la seua part, ha posat a disposició de l'OTAN dos naus de guerra, entre les quals es troba la fragata Blas de Lezo, destinada al mar Negre. També s'enviaran quatre caçabombarders a Bulgària. A aquest país han d'arribar com a reforç de l'Aliança dos F-35 dels Països Baixos. França també prepara un contingent militar que anirà a Romania.

França precisament encapçala el principal intent negociador en aquesta crisi. Emmanuel Macron i Vladímir Putin han parlat durant una hora per telèfon, i els dos coincideixen que cal una desescalada a Ucraïna.

També et pot interessar

stats