La crisi alimentària mundial afecta 153 milions de menors

L'ONU demana prioritzar els programes de salut i nutrició escolar interromputs per la pandèmia

Segons l'ONU, quasi la meitat de persones que pateixen fam aguda al món són xiquets
Segons l'ONU, quasi la meitat de persones que pateixen fam aguda al món són xiquets

La crisi alimentària mundial afecta 153 milions de menors de 18 anys, la qual cosa representa quasi la meitat dels 345 milions de persones que enfronten una fam aguda, i això té "conseqüències devastadores per a la seua educació", va alertar aquest divendres el Programa Mundial d'Aliments (PMA) de l'ONU.

El PMA ha advertit que la crisi alimentària pot agreujar la falta d'aprenentatge durant la pandèmia pel tancament de les escoles, per la qual cosa és urgent prioritzar els programes de salut i nutrició escolar, ampliar les xarxes de seguretat i aconseguir una resposta sòlida dels donants.

"Com tots els pares i mestres entenen, la fam és una de les barreres més grans per a l'aprenentatge efectiu, i l'augment de la fam entre els xiquets en edat escolar ara representa un perill real i present per a la recuperació de l'aprenentatge", ha assenyalat l'enviat especial de l'ONU per a l'Educació Global, Gordon Brown, en un comunicat.

A més d'incentivar els programes de menjadors escolars, Brown també ha indicat que la Cimera d'Educació Transformadora, que se celebrarà a Nova York el dilluns que ve, és "una oportunitat fonamental per a abordar la crisi de la fam".

Per això el PMA, al costat de la Nova Associació per al Desenvolupament Econòmic d'Àfrica (Nepad) i organitzacions que treballen en educació, inclosa la comissió d'educació presidida pel mateix Brown, demana un pla d'acció per a restaurar els programes d'alimentació escolar interromputs per la pandèmia.

Les entitats demanden ampliar l'abast d'aquest pla d'acció a 73 milions de xiquets més, la qual cosa implicaria un cost de 5.800 milions de dòlars anuals, quasi 5.819 milions d'euros.

El pla complementaria mesures més àmplies per a combatre la fam infantil, com l'expansió dels programes de salut infantil i materna, el suport als xiquets que no assisteixen a l'escola i més inversió en xarxes de seguretat.

"El vincle entre la fam i la pèrdua d'oportunitats d'aprenentatge ha d'ocupar un lloc més destacat en l'agenda internacional, i els programes de menjars escolars poden ajudar a trencar aquest vincle", ha assenyalat la directora de la Divisió de Programes Escolars del PMA, Carmen Burbano.

Els governs s'ha unit per a construir la School Meals Coalition, liderada per França i Finlàndia, amb 70 països i el suport de més de 70 organitzacions, per a garantir que tots els xiquets puguen rebre un menjar saludable i nutritiu, complementada amb altres intervencions de salut, per al 2030.

"Prioritzar la salut escolar és una sòlida inversió econòmica i social", ha indicat, per part seua, Yacine Diop Djibo, fundadora i directora executiva de SpeakUpAfrica, un grup d'acció de promoció dedicat a catalitzar el lideratge a Àfrica i membre actiu de School Meals Coalition.

També et pot interessar

stats