Creix la tensió a Bolívia a l'espera del resultat electoral

El president Evo Morales es defén de les denúncies de frau, mentre que el candidat opositor Carlos Mesa vol una segona volta electoral.

Les protestes se succeeixen a Bolívia per sospites d'un frau electoral en les eleccions del diumenge
Les protestes se succeeixen a Bolívia per sospites d'un frau electoral en les eleccions del diumenge / Juan Carlos Torrejón (Efe)

A Bolívia, creix la tensió mentre continua el recompte final dels vots, que continua estancat des de fa hores en prop del 97,5 per cent, amb el Moviment al Socialisme de l'actual president Evo Morales en un 46,69% dels sufragis i l'opositor Carlos Mesa amb el 36,84% com a candidat de l'aliança Comunitat Ciutadana. Aquests percentatges deixen al president a només un 0,15 per cent dels vots que necessita per a guanyar la reelecció en primera volta.

El sistema electoral de Bolívia considera vencedor al candidat amb el 50% més un vot, o amb el 40% i deu punts sobre el segon, però estableix que si no es donen aquests percentatges, els dos més votats van a segona volta. Les últimes dades avalen una diferència de 10 punts entre Morales i Mesa, que descartaria la segona volta electoral.

Les protestes se succeeixen a Bolívia des de dilluns per sospites d'un frau electoral en les eleccions del diumenge i el president Morales les atribueix a un intent de colp d'estat de l'oposició, per a negar-li el triomf en primera volta per a un quart mandat consecutiu.

Mesa demana suport a la comunitat internacional 

No opina el mateix el candidat opositor Carlos Mesa, que ha demanat a la comunitat internacional que evite que Bolívia es convertisca en un país dictatorial i que pressione per a fer possible una segona volta electoral.

Una petició de l'oposició que aquesta matinada ha rebut el suport de la Conferència Episcopal Boliviana en considerar que una segona volta electoral seria una eixida justa i democràtica a la situació.

També l'Organització d'Estats Americans creu que la convocatòria d'una segona volta electoral és la millor opció, fins i tot en el cas que Morales aconseguisca la victòria en primera ronda, a causa dels dubtes en el recompte.

També et pot interessar

stats