El creador de ChatGPT demana al Congrés dels Estats Units la regulació de la IA

Altman s'ha mostrat obert al fet que el govern comprove la fiabilitat dels models d'IA amb una regulació similar a la qualificació nutricional dels aliments

El director executiu i cofundador d’Open AI, Sam Altman
El director executiu i cofundador d’Open AI, Sam Altman / Elizabeth Frantz / Reuters

El director executiu i cofundador d’Open AI, la companyia desenvolupadora del programa de generació de text ChatGPT, Sam Altman, ha demanat aquest dimarts al Congrés dels Estats Units que regule el desenvolupament i els usos de la intel·ligència artificial (IA).

En una compareixença davant d'un subcomité del Senat, Altman ha enumerat les aplicacions beneficioses de la tecnologia, des de la medicina fins a la lluita contra la crisi climàtica, i ha confiat que la IA pot ser utilitzada per al benefici de la humanitat. “Els beneficis de les eines que hem desenvolupat fins ara superen àmpliament els riscos”, ha afirmat l'empresari durant l'audiència. Però, ha matisat que és necessària la intervenció dels governs del món per a assegurar que aquestes eines es desenvolupen de manera que protegisquen i respecten els drets i les llibertats dels ciutadans.

El testimoni d’Altman es produeix enmig de la preocupació per part de les autoritats estatunidenques per la possibilitat que el ràpid avanç de les tecnologies d’IA tinga efectes inesperats sobre la societat, com la pèrdua d'ocupacions o l'ús d'eines de creació de continguts per a generar informació falsa per part d'actors estrangers.

Per a il·lustrar les seues preocupacions, el senador Richard Blumenthal, president del subcomité de Privacitat, Tecnologia i la Llei i impulsor de l'audiència, ha reproduït un enregistrament realitzat amb intel·ligència artificial que havia sigut escrita per ChatGPT, imitant l'estil i els principals focus d'interés del congressista. Per part seua, el republicà Josh Hawley, ha assegurat que la intel·ligència artificial és “una de les innovacions més significatives de la història”, però que “encara no està clar si serà més semblant a la invenció de la impremta o a la de la bomba atòmica”.

Altman també s'ha mostrat obert al fet que el govern desenvolupe laboratoris independents per a comprovar la fiabilitat dels models d'intel·ligència artificial, que els donarien una nota similar a la qualificació nutricional dels aliments. El responsable d’OpenAI ha reconegut que els seus productes encara cometen errors, però que amb el temps es tornaran més i més fiables.

Els congressistes han coincidit que si bé és cert que es necessita regulació pública, les empreses no han d'esperar al Congrés per a instaurar mecanismes que permeten controlar el desenvolupament de la tecnologia per a mitigar els danys.

Al començament de mes, el govern estatunidenc va avançar que invertirà 140 milions de dòlars per a establir set nous instituts d'investigació de la intel·ligència artificial que impulsaran la innovació responsable i asseguraran que els avanços en la tecnologia serveixen al bé comú. Els centres s'uniran als díhuit instituts d'investigació sobre IA que ja estan en funcionament al país.

També et pot interessar

stats