La Covid-19 ha interromput la vacunació rutinària de vora 17 milions de xiquets i xiquetes en tot el món

Una investigació de la Universitat de Washington alerta que, si no es prenen mesures, hi haurà un gran risc que es produïsquen brots de malalties actualment evitables, com ara la pallola o la diftèria

Una xiqueta rep la vacuna contra la pallola
Una xiqueta rep la vacuna contra la pallola / Europa Press

Una investigació duta a terme per científics de la Universitat de Washington calcula que la pandèmia de coronvirus podria haver ocasionat l'alteració més gran de la història en els programes rutinaris d'immunització de vora 17 milions de xiquets en tot el món –tant en països rics com pobres– davant de malalties com ara la pallola. Els resultats s'han publicat en la revista The Lancet i estimen que la cobertura global de la primera dosi de la vacuna contra la pallola (MCV1) i la de la tercera dosi contra la diftèria, tètanus i tos ferina (DTP3) podrien haver caigut per davall del 80% el 2020. 

És un declivi un 7% inferior respecte dels nivells esperats per a ambdues injeccions si no haguera esclatat la crisi sanitària. Aquestes davallades, combinades amb les interrupcions que han patit les campanyes de vacunació massiva al llarg de 2020, podrien incrementar el risc de futurs brots de pallola i de morts, segons l'estudi.

Els experts alerten que, malgrat que per a desembre de 2020 les dosis mensuals administrades per tot el món ja començaren a fregar els nivells esperats, la contínua transmissió del coronavirus, l'emergència que plantegen les noves variants i el focus en la immunització contra la Covid-19 podrien revertir o estancar aquestes tendències positives.

Subratllen, per això, que sense que s'adopten mesures concertades, el món afrontarà riscos més grans de contraure brots de malalties infeccioses que actualment són evitables amb vacunes, com la pallola i la tos ferina. "Molts sistemes sanitaris de tot el món continuen patint una immensa pressió per la Covid-19 i estem treballant per a desplegar nous programes de vacunació, però és imperatiu que les vacunacions infantils rutinàries, que salven la vida a milions de xiquets cada any, no s'obliden", alerta un dels autors de l'estudi, Jonathan Mosser.

Les interrupcions en la vacunació de què avisa la investigació s'expliquen, fonamentalment, per la dificultat afegida que han suposat els confinaments per a accedir a les vacunes, els temors a contraure la Covid-19, al fet que els sanitaris van ser derivats a altres funcions relacionades amb el coronavirus i a la falta d'equipament de protecció apropiat i els problemes en la cadena de distribució.

La regió del sud d'Àsia és la més afectada per aquest problema, amb 3,6 milions de dosis de DTP3 i 2,2 milions d'MCV1 perdudes per la pandèmia, mentre que als països de renda alta el nombre de menors que no es posaren les injeccions va ser de més del doble: 1,2 milions de dosis de DTP3 i 1,5 milions de dosis de MCV1. Les menors alteracions en la vacunació dels menors es donen a l'Àfrica subsahariana, on la cobertura va decaure en un 4% –uns 900.000 xiquets no vacunats amb DTP3 i 1,1 milió de menors sense la MCV1–, sosté l'estudi. 

També et pot interessar

stats