El coronavirus deixa ja set víctimes mortals a Itàlia

Els esforços se centren ara a trobar el 'pacient zer' per a establir l'origen de la cadena de contagis.

Policia italiana amb mascaretes al nord d'Itàlia
Policia italiana amb mascaretes al nord d'Itàlia / Reuters

El Covid-19 ja ha deixat set víctimes mortals a Itàlia, quasi totes d’edat avançada, amb quadres clínics compromesos per altres malalties prèvies i localitzades a les regions del nord. L'última víctima és un home de 62 anys que ha faltat a la regió de la Llombardia, la més afectada pel brot, i que tenia "importants problemes cardíacs i renals", segons ha confirmat l'hospital Sant'Anna de Como.

En la jornada d’aquest dilluns s’han registrat quatre nous morts pel virus, encara que inicialment s’havia atribuït una víctima més a aquest virus –la d’una dona malalta de càncer–, però finalment mitjans italians han descartat la vinculació directa d’aquesta malaltia amb el Covid-19.

Mentrestant, la xifra de contagis ascendeix a 229. S'ha registrat un primer cas d'un pacient infectat de coronavirus a la zona del Trentino-Südtirol. És un jove que en un primer moment ha donat negatiu en les proves, però anàlisis posteriors han confirmat el contagi.

Els investigadors italians estan immersos en una carrera contrarellotge per a localitzar el pacient zero. És un objectiu crucial perquè permetrà establir on ha estat l'origen en la cadena de contagis. Les principals sospites se centren en un agricultor de vora 60 anys procedent de la regió del Vèneto, que podria haver contagiat el virus en un bar de Vo, un municipi de la província de Pàdua, a 50 quilòmetres de Venècia. Segons sembla, l'home havia estat a Codogno i en altres llocs de la província de Lodi, epicentre de la epidèmia italiana del coronavirus.

La sisena víctima ha sigut un home de 88 anys, a Lodi, que estava hospitalitzat per un atac cardíac. La cinquena, un altre home de 88 anys també a la Llombardia, mentre que aquest dilluns ha mort un altre home de 84 anys a Bèrgam. La resta de persones mortes a causa d’aquest virus detectat a la Xina són una dona resident a la província de Cremona, un home de 78 anys de la província de Pàdua (Vèneto), i una dona, de 77 anys que va estar a Codogno.

Les autoritats italianes han remarcat que tots aquests pacients eren persones d’edat avançada i presentaven quadres clínics molt compromesos per malalties anteriors. Els contagiats ascendeixen a 229 casos, dels quals hi ha 172 a la Llombardia, 27 al Vèneto, 18 a l’Emília-Romanya, 4 al Piemont i els tres casos ja registrats fa diverses setmanes a Roma, segons les últimes dades oficials.

“S’ha de parar atenció, però dir no al pànic, només es necessita realisme i concreció. Estic convençut que les mesures preses, que arriben després de consultes amb experts, científics i viròlegs per a tractar de detindre la infecció són suficients per a aconseguir l’objectiu”, ha explicat el president de la regió de la Llombardia, Attilio Fontana.

Entre les mesures extraordinàries que s’han pres per a limitar la difusió en les quatre regions que presenten casos, el Piemont, el Vèneto, la Llombardia i l’Emília-Romanya, es troba el tancament dels col·legis i universitats, els museus, cinemes i discoteques, i la cancel·lació dels esdeveniments públics.

El Vaticà cancel·la esdeveniments en espais tancats

La Ciutat del Vaticà ha decidit cancel·lar alguns esdeveniments programats en espais tancats per als pròxims dies després del brot del coronavirus, segons ha confirmat el portaveu, Matteo Bruni. "En compliment de les disposicions de les autoritats italianes, s'han posposat alguns esdeveniments programats per als pròxims dies en llocs tancats i amb una important afluència de públic", ha assenyalat.

Tot i això, Bruni ha explicat que, de moment, no s'han detectat casos de coronavirus en el Vaticà i ha detallat que la direcció de Sanitat de l'Estat està en contacte amb el govern italià, el ministre de Sanitat i les autoritats regionals per a adoptar "les recomanacions precises".

També et pot interessar

stats