El coronavirus deixa ja 132 víctimes mortals i quasi 6.000 infectats a la Xina

La UE ha activat el mecanisme per a repatriar els comunitaris i està previst que al llarg del dia s’enlaire el primer avió.

Dos joves amb màscares viatgen en el metro de Pequín
Dos joves amb màscares viatgen en el metro de Pequín / Carlos Garcia Rawlins (Reuters)

El coronavirus continua estenent-se a la Xina i ja ha causat 132 víctimes mortals i el contagi de 5.974 persones, 1.459 casos més que el dia anterior. Aquestes xifres superen el nombre d’afectats registrat durant l’epidèmia de la síndrome respiratòria SARS, que entre el novembre de 2002 i agost de 2003 va registrar 5.327 casos, malgrat que el govern va rebre crítiques llavors per la falta de transparència.

Segons l’últim informe de la Comissió Nacional de Sanitat, el nombre de pacients en estat greu per la coneguda com pneumònia de Wuhan se situa en 1.239, mentre que 103 persones l’han superada i han rebut l’alta. La majoria dels nous casos i defuncions s’han registrat a la província on es va originar el brot, Hubei, que manté els accessos tallats per a contindre l’expansió del virus.

Primer avió per a repatriar ciutadans europeus

La Unió Europea ja ha activat el mecanisme per a repatriar els comunitaris que estan a la ciutat de Wuhan i està previst que al llarg de la jornada s’enlaire el primer avió. Es tracta de més de 350 persones, de les quals una vintena són espanyoles. Les autoritats xineses, per la seua part, han recomanat a la comunitat internacional que no evacue els seus ciutadans que es troben en aquesta regió, però ha avançat que no ho impedirà.

Primer contagi a Finlàndia

El salt del coronavirus a Europa ha provocat que les mesures de seguretat s’acceleren, després de les quatre infeccions detectades a França i el primer cas de transmissió a una persona a Alemanya que no havia estat a la Xina. El país germànic ha registrat tres contagis més. Aquest dimecres Finlàndia ha confirmat el seu primer positiu. Es tracta d'un home xinés, que ha viatjat des de Wuhan i que ara ha sigut aïllat en un hospital de Lapònia. Les autoritats sanitàries del país tenen en observació 15 persones més.

A Espanya, ni el cas de Torrevella ni el de Catalunya han donat positiu en infecció pel coronavirus, però el Ministeri de Sanitat ha convocat una Comissió de Salut Pública aquest dijous per a abordar esta crisi. També es manté en alerta els hospitals i centres de salut valencians, que ja disposen d’un protocol d’actuació per si apareixen nous possibles casos.

Alerten que el brot arribarà al pic en deu dies

Fins al moment, a la Xina s’han detectat 9.239 casos sospitosos de coronavirus i se segueix a unes 60.000 persones que han estat en contacte amb malalts. “El brot de pneumònia podria aconseguir el pic en una setmana o deu dies”, ha afirmat el pneumòleg Zhong Nanshan en una entrevista amb l’agència oficial Xinhua.

Zhong lidera l’equip nacional d’investigació creat per a combatre al coronavirus, després del seu paper destacat durant la crisi del SARS. “És molt difícil predir categòricament quan el brot arribarà al pic. Però a partir de llavors, no hi haurà augment de contagis a gran escala”, ha afirmat.

Aquest missatge optimista va més enllà, ja que afirma que, en comparació amb els sis mesos que va romandre activa l’epidèmia de SARS, no creu que l’actual brot “vaja a durar tant”. L’expert també ha parlat del desenvolupament d’una possible vacuna per a aquesta pneumònia vírica, i ha assegurat que es necessiten “tres o quatre mesos com a mínim”.

També et pot interessar

stats