El coronavirus arriba a més països d’Àfrica i Orient Mitjà

El mapa de contagis es desplaça a Nigèria, el Marroc i el Senegal, i l’Aràbia Saudita detecta el primer cas.

Personal mèdic amb equips de protecció, el passat mes de febrer en un hospital de Camerun
Personal mèdic amb equips de protecció, el passat mes de febrer en un hospital de Camerun / Josiane Kouagheu (Reuters)

El Marroc, l’Aràbia Saudita, Jordània i el Senegal han registrat els primers casos de contagi pel coronavirus en ciutadans procedents d’Itàlia o l’Iran. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) es manté alerta per si declara o no la pandèmia, després que el pas del virus per 71 països ja ha infectat 90.000 persones i ha elevat el nombre de morts a vora 3.200, la gran majoria a la Xina.

Els països més afectats després del gegant asiàtic són Corea del Sud (4.212 casos, 476 d’ells diagnosticats en les últimes hores), Itàlia (1.689 casos, 561 nous), l’Iran (978 casos, 385 nous) i el Japó (254 casos, 15 nous). La situació epidèmica ha provocat que les farmacèutiques acceleren la recerca d’una vacuna per al brot, per tal de frenar les vides en risc i les conseqüències econòmiques arreu del món.

El Covid-19 s’expandeix per Àfrica i l’Orient Mitjà

El mapa de contagis s’ha desplaçat recentment a Àfrica. Els primers casos es van registrar a Algèria i Tunísia, seguits de Nigèria, el Marroc i el Senegal. En aquesta onada de contagis, Jordània i l’Aràbia Saudita també han detectat els primers casos: el primer, en un ciutadà saudita procedent de l’Iran a través de Bahrain, mentre que a Jordània va ser un que va tornar al país des d’Itàlia fa dues setmanes.

Als Estats Units, el total de morts s’ha elevat ja a sis, i la situació és preocupant pel fet que dues de les víctimes són residents d’un centre d’ancians on mig centenar de persones han mostrat símptomes similars. Davant les confirmacions de presència del virus al Brasil, l’Equador, el Brasil i la República Dominicana la setmana passada, a més del Canadà, el govern de Colòmbia ha canviat de moderat a alt el nivell de risc que arribe al país, però no tancarà fronteres.

En el cas de Mèxic, la por i la desinformació que van provocar els primers casos de coronavirus van deixar les farmàcies i xicotets comerços sense productes com mascaretes i gel antibacterià, l’eficàcia dels quals no està provada.

Mentrestant, al Brasil, les autoritats van obrir una investigació a l’església evangèlica Catedral Global de l’Esperit Sant, a la ciutat de Porto Alegre, per promocionar un dels seus cultes amb la promesa d’immunitzar els seus fidels. Per la seua banda, a Puerto Rico s’ha alertat que l’arribada del coronavirus és “imminent”, per la qual cosa es podria arribar a tancar llocs on hi ha una alta concentració de persones, com és el cas dels cinemes o sales de concerts, alhora que es va advertir de les conseqüències econòmiques negatives que podria comportar.

Un contagi econòmic

Les conseqüències econòmiques continuen a escala global, com ara la cancel·lació de vols per part de diverses aerolínies a destinacions com Milà. L’aerolínia British Airways va anunciar la cancel·lació de centenars de vols a Nova York, Itàlia, França, Àustria, Bèlgica, Alemanya, Irlanda, Suïssa i Albània entre el 16 i el 28 de març, a causa de la caiguda de la demanda davant la propagació de la malaltia. Aquesta decisió també la va prendre Latam Brasil en suspendre, de manera temporal, els vols entre Sao Paulo i Milà.

El Saló Mundial del Turisme de París, que havia de celebrar-se del 15 al 18 de març i havia de congregar més de 100.000 persones, ha anunciat que no es farà l'edició d’enguany a causa de la prohibició per part del govern francés de qualsevol esdeveniment amb més de 5.000 persones en un recinte tancat.

La UE considera la regió com d’alt risc de contagi

Així mateix, l’escalada de casos ha portat a la UE a considerar el continent europeu com d’alt risc de contagi. “L’actual escala del brot ha demostrat la necessitat de coordinar encara més les nostres accions en l’àmbit de la UE”, ha apuntat la UE en un comunicat.

“Per consegüent, la presidència de torn croat ha decidit augmentar el nivell de Dispositiu Integrat de Resposta Política de la UE a les Crisis passant de la manera de comunicació compartida a la manera d’activació completa", afegeix.

També et pot interessar

stats