Corea del Nord trenca el diàleg nuclear amb els Estats Units

Pyongyang assegura haver fet una prova “molt important” a la base de llançament de satèl·lits de Sohae.

Vídeo: Víctor Sánchez

Corea del Nord ha anunciat aquest dissabte que retira la desnuclearització de l’agenda de negociacions amb Washington, una decisió que amenaça de dinamitar el diàleg,  però a la qual el president dels Estats Units, Donald Trump, ha respost amb calma. Assegura que confia que podrà mantindre una bona relació amb el president nord-coreà.  

En un comunicat, l’ambaixador nord-coreà davant de les Nacions Unides, Kim Song, ha deixat clara la frustració de Pyongyang amb les negociacions, que es troben estancades des de fa mesos. Considera que els Estats Units estan usant el diàleg per a avançar en “l’agenda política domèstica” i que no és “res més que un truc per a guanyar temps”. 

El règim de Kim Jong-un ja havia amenaçat de retirar la qüestió del desarmament atòmic de la taula de negociacions abans de final d’any, si no veia concessions per part de Washington i, fins i tot, havia assegurat que, si no hi havia progressos, caldria prendre “un nou camí”. 

La tensió, a més, s’havia agreujat durant les últimes setmanes amb intercanvis verbals més durs que recordaven els de l’estiu de 2017, quan Pyongyang va acabar llançant uns míssils intercontinentals capaços, suposadament, d’arribar a qualsevol punt dels Estats Units. 

Nous assajos

Corea del Nord assegura haver fet aquest diumenge una prova “molt important” a la base de llançament de satèl·lits de Sohae, al nord-est del país, amb resultats que tindran un gran efecte en la posició estratègica nord-coreana “en el futur pròxim”, tot i que no n’ha donat més detalls.

També et pot interessar

stats