Corea del Nord, disposada a desmantellar la planta central del seu programa nuclear

Les dues Corees signen un acord militar per a reduir la tensió a la frontera a partir de novembre.

Els líders de les dues Corees posen per als fotògrafs amb l'acord signat aquest dimecres
Els líders de les dues Corees posen per als fotògrafs amb l'acord signat aquest dimecres / Pyeongyang Press Corps (Reuters)

La cimera que se celebra entre les dues Corees aquesta setmana a Pyongyang ja dona els primers fruits. Després d'una primera reunió en què els líders dels dos països van exhibir bona sintonia pel que fa a la desnuclearització del país del nord, aquest dimecres han anat més enllà i han fet pública una declaració conjunta que arreplega, entre altres qüestions, la disposició del mandatari nord-coreà a desmantellar més instal·lacions del seu programa armamentístic. 

Tant el president de Corea del Sud, Moon Jae-in, com el de Corea del Nord, Kim Jong-un, han reafirmat el compromís d'"eliminar les armes nuclears de la península coreana" i han coincidit en la importància d'"aconseguir progressos reals com més prompte millor".

En concret, Kim Jong-un ha promés tancar de forma permanent la planta de Yongbyon, epicentre del seu programa nuclear, en un gest simbòlic amb un ull posat a Washington. Allà, el règim produeix el combustible per a les bombes atòmiques. Segons la declaració que han firmat els dos dirigents, el tancament queda subjecte al fet que els Estats Units prenga les "mesures corresponents" amb allò acordat pel president Donald Trump i el líder de Corea del Nord en la reunió que van mantindre a Singapur per tal de garantir la supervivència del règim. 

Kim Jong-un també s'ha compromés aquest dimecres a desmantellar completment la base de llançament de projectils de Sohae, ubicada al nord-oest de Corea del Nord, com a mostra addicional del compromís del règim amb el desarmament nuclear. 

Tot i els oferiments del líder nord-coreà, el procés de desnuclearització d'aquest país continua sense tindre cap termini ni especificació tècnica per a ser executat. 

Suspensió de maniobres militars

Una altra de les fites de la cimera entre les dues Corees, que conclourà dijous, és la signatura d'un acord històric per a reduir la tensió militar a les zones frontereres. El tractat, que ha sigut ratificat pels ministres de Defensa dels dos països, reduirà la possibilitat que es produïsquen xocs entre els dos exèrcits al voltant de la frontera que comparteixen. 

Segons l'escrit, Corea del Nord i Corea del Sud suspendran des de l'1 de novembre les maniobres al costat de la frontera terrestre i, a més, eliminaran 11 llocs de vigilància fronterers abans que acabe l'any. El document suposa, fins a la data, l'acord de més rellevant per a rebaixar la tensió militar que hi ha entre els dos països, que estan en guerra des de 1950. 

En una compareixença conjunta amb Moon Jae-in, Kim Jong-un ha avançat també que serà el primer líder nord-coreà que visitarà Seül i que vol anar-hi abans que finalitze el 2018. Kim ja va ser el primer líder del règim que va xafar terra de Corea del Sud quan va celebrar una primera cimera amb Moon, a l'abril, a la frontera entre els dos països.

Finalment, també s'han compromés a presentar una oferta conjunta per tal d'albergar els Jocs Olímpics d'Estiu del 2032 i a crear enllaços ferroviaris i per carretera entre el nord i el sud durant l'any que ve.

També et pot interessar

stats